Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen kort huurcontract voor studentenkamers

Wat dit voor studentensteden op de lange termijn betekent is nog onzeker.

16 mei 2023
Studenten in studentenhuis
StudentenhuisANP / Ramon van Flymen

Particuliere verhuurders mogen straks niet meer een kort huurcontract van één of twee jaar aanbieden voor studentenkamers. Dat schrijft het ANP. Tijdelijke contracten blijven nog wel mogelijk voor uitwisselingsstudenten die bijvoorbeeld een jaar in Nederland studeren. Ook de campuscontracten blijven overeind.

Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

JS Consultancy
Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

Manager Economie & Cultuur

Gemeente Maastricht
Manager Economie & Cultuur

Het amendement van D66 en SP is een toevoeging op het initiatiefwetsvoorstel om een tijdelijk contract te verbieden voor zelfstandige woonruimten. Beide partijen misten in het initiatief de problemen die steeds meer studenten ervaren met hun kamers. Korte huurcontracten worden vaker aangeboden en dat zorgt voor veel stress en onzekerheid, vinden SP-Kamerlid Sandra Beckerman en haar D66-collega Faissal Boulakjar. Studenten hebben in hun ogen juist een stabiele uitvalsbasis nodig, in plaats van steeds op zoek te moeten naar andere woonruimte.

Lekkages en rotte kozijnen

Dat laatste wordt ook bevestigd door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘Door de huidige situatie van tijdelijke huurcontracten maken veel studenten zich zorgen over het vinden van een nieuwe kamer, terwijl er een wooncrisis is. We zien dat dit bij studenten veel stress oplevert’, zegt LSVb-voorzitter Joram van Velzen.

Vanwege die onzekerheid durven studenten amper te klagen bij hun huisbaas over ernstige gebreken, zoals lekkages of rotte kozijnen. Studenten zouden in theorie de huurcommissie kunnen inschakelen, maar in de praktijk gebeurt dit zelden. ‘Studenten zijn vaak bang dat dan hun tijdelijke contract niet wordt verlengd’, zegt Van Velzen. ‘Veel te hoge huurprijzen, slecht onderhoud en intimidatie zijn helaas vaak aan de orde.’

Studentensteden

Diverse studentensteden reageren dan ook positief op het plan. Zo laat de gemeente Utrecht weten het voorstel te omarmen. ‘We vinden het goed dat huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm worden’, zegt wethouder Dennis de Vries (Wonen en Volkshuisvesting). ‘Dat geeft niet alleen meer zekerheid, maar bevordert ook de betaalbaarheid van studentenwoningen. Nu zien we namelijk dat huisbazen na één jaar de huur omhooggooien.’ Ook Amsterdam is blij met het initiatief. ‘Dit geeft studenten meer zekerheid en minder stress’, laat de woordvoerder van wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) weten. ‘Er moet nog veel gebeuren, maar dit is zeker een goede eerste stap’.

Wat dit voor de gemeenten op de lange termijn betekent is volgens De Vries nog onzeker. ‘Het kan voor particulieren een drempel vormen om woningen aan studenten te verhuren, wat kan leiden tot minder aanbod. Maar dat is eigenlijk iets waarvan we nog moeten afwachten of dat daadwerkelijk gaat gebeuren.’

Campuscontracten

Verder vindt de Utrechtse wethouder het belangrijk dat campuscontracten mogelijk blijven. Dat zijn huurcontracten die de duur van de studie omvatten, waarna oud-studenten plaatsmaken voor een nieuwe lichting. In Utrecht maakt de stichting voor studentenhuisvesting SSH Student Housing daar gebruik van. ‘Particuliere verhuurders zouden dat middel ook kunnen benutten’, zegt De Vries. De hoofdstad noemt dat eveneens een ‘interessante optie’, mits mbo-studenten niet worden uitgesloten. ‘Nu wordt er toch vooral nadruk gelegd op hbo- en wo-studenten, maar ook mbo-studenten hebben recht op die zekerheid.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Met deze besluitvorming wordt het huren van een studentenkamer alleen maar moeilijker gemaakt. Verhuurders van deze kamers zullen namelijk nu meer op zoek gaan naar een ander type huurder.
Advertentie