Advertentie
ruimte en milieu / Ingezonden

Geef bewoners duidelijkheid over warmtetransitie

Voordat bewoners straks verplicht een warmtepomp aanschaffen, moeten ze eerst meer weten over het energieplan voor hun wijk.

09 juni 2022

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) stellen vanaf 2026 verplicht dat cv-ketels door (hybride) warmtepompen moeten worden vervangen of dat inwoners op een warmtenet overgaan. Voor veel huiseigenaren sloeg dit nieuws in als een bom, met onduidelijke hoge kosten in het vooruitzicht. De warmtetransitievisie die elke gemeente eind vorig jaar heeft moeten opstellen kan die duidelijkheid voor huiseigenaren verschaffen.

In die warmtetransitievisie staat echter vaak niet concreet wat de plannen per wijk zijn, wanneer ze die plannen gaan uitrollen en welke keuzes ze gaan maken. Het gaat zelfs zover dat bij sommige gemeenten geen startwijk in de plannen is meegenomen.

Het is goed dat er juist nu een nieuwe wet voor de verplichting van warmtepompen of warmtenetaansluitingen is ingevoerd. Dit stelt de rol van de gemeente tijdens de warmtetransitie in een nieuw daglicht. De warmtetransitievisie die gemeenten hebben opgesteld, kan inwoners nu helpen om de beste keuze te maken voor hun woonsituatie. Daarom is het nu aan gemeenten om op te staan en een leidende rol te nemen in deze transitie.

Voor veel inwoners van Nederland is het namelijk nog niet helder wat er vanaf 2026 gaat gebeuren. Moet ik mijn cv-ketel laten vervangen door een hybride ketel? Moet ik nu al een volledig elektrische warmtepomp aanschaffen? Wordt er een warmtenet aangelegd in mijn wijk? Wat is financieel gezien de beste keuze? Door de gebrekkige communicatie van gemeenten is dit vaak onduidelijk.

Een website met een simpele wijkkaart waarin de gemeente haar inwoners uitlegt wat er in de warmtetransitievisie staat en adviseert over de verstandigste keuze bespaart de inwoners veel tijd en geld. Hierdoor kunnen de inwoners ook een betere keuze maken voor de toekomst.. Anders zitten inwoners straks nog deels aangesloten op het aardgas met een hybride warmtepomp, terwijl ze een paar jaar later worden aangesloten op een warmtenet. De hybride warmtepomp had dan beter niet aangeschafd kunnen worden”.

Bij de transitie naar aardgas in de jaren 60 was het voor gemeenten makkelijk, er was maar één optie. Nu zijn het er drie. De leidende rol van de gemeente moet het voor inwoners zo eenvoudig mogelijk maken. Bijvoorbeeld één aanbieding voor de hele wijk. Inkoop van warmtepompen, isolatie en waar nodig meehelpen met de financiering. Zo komen alle inwoners tot de beste oplossing voor hun woonsituatie. Hiervoor moeten de gemeenten alleen nog om van reactief naar proactief in de ondersteuning van haar inwoners!

Bart van de Velde, projectmanager aardgasvrije wijken bij APPM

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Het vreemde aan de verplichting tot aanschaf van hybride-warmtepompen is dat we daarmee niet volledig van het gas af gaan.....
Advertentie