Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Indringend testen: fouten in DSO verviervoudigd

‘Indringend ketentesten’ van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) leidt vooralsnog tot een verviervoudiging van het aantal foutmeldingen.

06 juni 2022
Error-shutterstock-112194818.jpg

Het aantal meldingen van verstoringen en wijzigingsverzoeken in het DSO is sinds de hele keten indringend kan worden getest meer dan verviervoudigd: van gemiddeld 21 per week naar 88 in de eerste testweek. Dat blijkt uit de laatste rapportage van foutmeldingen door het Kadaster. Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) verwijst ernaar in zijn beantwoording van vragen van de Eerste Kamer.

Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

JS Consultancy
Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

Medior adviseur RO

Yacht
Medior adviseur RO

Laatste fase

Het ‘indringend ketentesten’ (IKT) is de laatste testfase van het digitale stelsel. In plaats van losse onderdelen van het stelsel wordt nu de betrouwbaarheid van de hele keten van besluiten onder de loep genomen. Daarbij wordt de landelijke software van het DSO-LV gekoppeld aan de lokale software van gemeenten. Het IKT is mede een reactie op het februari-advies van het AcICT (voorheen College ICT-Toetsing) dat de tot dan toe bestaande testaanpak ‘op een aantal onderdelen moest worden versterkt, waarbij meer aandacht dient te worden gegeven aan indringend testen van de hele keten’. Het is daarbij logisch dat het aantal fouten in eerste instantie toeneemt.  

Belangrijke rol

‘Het doel van het IKT is om kort-cyclisch vast te stellen wat er goed werkt in de gehele keten van het DSO en wat nog niet uitgaande van de minimale vereisten voor inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023’, schrijft De Jonge in zijn antwoorden. Het algehele beeld dat uit het IKT zal oprijzen, speelt naar verwachting een belangrijke rol bij de stemming van de Eerste Kamer over de invoeringsdatum van de Omgevingswet, 28 juni aanstaande.

Twee fases

Het indringend ketentesten kent twee fases van acht weken. Volgens De Jonge kon er ‘sinds april’ mee worden begonnen en duurt de eerste fase tot 1 juli. Uit de meldingenrapportage van het Kadaster is af te leiden dat er pas in week 20 (16 tot en met 20 mei) door gemeenten een serieuze start mee werd gemaakt. De Jonge wil de resultaten van de eerste testfase delen met de Eerste Kamer in het Kamerdebat van 21 juni, een week voor de stemming.

Deloitte

De Jonge geeft bij de beantwoording van de Kamervragen ook aan dat Deloitte is verzocht voor 21 juni met een voortgangsrapportage te komen over het onderzoek naar het beheer van het DSO. Eerder zag het AcICT af van een nieuw advies over de staat van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie