Res-regio's blijven ambitieus
Het totaal opgetelde ‘bod’ van de energieregio’s in de regionale energiestrategiën op de inleverdatum van RES 1.0 nog iets opgelopen ten opzichte van oktober vorig jaar. In totaal moeten alle plannen 55 TWh opleveren, flink boven het streefgetal van 35 TWh. Dat blijkt uit een voorlopige optelling van het Nationaal Programma RES (NP RES).
Het totaal opgetelde ‘bod’ van de energieregio’s in de regionale energiestrategiën op de inleverdatum van RES 1.0 nog iets opgelopen ten opzichte van oktober vorig jaar. In totaal moeten alle plannen 55 TWh opleveren, flink boven het streefgetal van 35 TWh. Dat blijkt uit een voorlopige optelling van het Nationaal Programma RES (NP RES).
Overeind
Van de 30 RES-regio’s is in 26 de besluitvorming in gemeenteraden, provinciale staten en algemene besturen afgerond. De resterende vier verwachten dat nog na het zomerreces te doen. Na de zomer gaat ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een nieuwe analyse uitvoeren op de getallen uit de energiestrategiën. Volgens NP RES-directeur Kristel Lammers is het een goed teken dat gemeenten, provincies en waterschappen al zo ver zijn met hun besluitvorming. ‘De ambities uit de concept-RESsen van vorig jaar zijn overeind gebleven en de cijfers zijn concreter geworden.’
Onzeker
Toch blijft de hoeveelheid duurzame elektriciteit die in 2030 daadwerkelijk wordt opgewekt onzeker. Een groot deel van de plannen zit nog ‘in de pijplijn’, en moeten nog een soms lang ruimtelijke ordeningstraject in om uiteindelijk uitgevoerd te kunnen worden. Daarnaast is het maar de vraag of het transportnet voor al die stroom tegen die tijd klaar is. Met name de grote voorkeur voor zonneparken en grootschalig zon-op-dak hebben veel grotere gevolgen voor de netcapaciteit dan windparken. Inmiddels hebben de netbeheerders wel aangegeven dat 35 TWh in 2030 voor het stroomnet haalbaar moet zijn, zegt het NP RES.
Noorden
Toch tekent zich wel een beeld af: vooral de noordelijke provincies en de kustprovincies nemen het grootste deel van de duurzame energieproductie voor hun rekening. Flevoland (5,8 TWh) en Groningen (5,7 TWh) zitten het hoogst, met daarna Noord-Holland Noord, Drenthe en Friesland. In het midden, oosten en zuiden van het land en in het Groene Hart liggen de beoogde terawatts een stuk lager.
Spannend
Jop Fackeldey, gedeputeerde in Flevoland en namens het IPO betrokken bij het RES-proces, weet dat het proces nog lang niet is afgerond. ‘De intentie om die 35 terawatt te halen is gebleven, en daar mogen de RES-regio’s best trots op zijn. Maar de echt uitdaging zit in de ruimtelijke borging. Dat proces gaat nu beginnen.’ Volgens Fackeldey zijn er nog voldoende kwesties die opgelost moeten worden, zoals de netcapaciteit, maar ook het ruimtelijk beslag en de participatie. ‘Dat is best spannend.’
Zon en wind
Een van de kritiekpunten van het PBL op de vorige concept-RESsen was dat het aandeel zon en wind uit de pas begint te lopen. Of daar inmiddels veel in is veranderd is niet helemaal duidelijk. Lammers: ‘daarvoor moeten we echt nog wachten op de nieuwe analyse van het PBL die naar verwachting eind dit jaar wordt gepresenteerd.’
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Die maken zich nog druk over hun gezondheid en of onze voorouders wel geleefd hebben aan de hand van de moraal van tegenwoordig.
De dreiging van de klimaatverandering wordt door al die flauwekul volledig ondergesneeuwd. Om eens een oud politiek woord te gebruiken: 'Burgers voelen zich geen probleemeigenaar'.
Dit wordt het volgende drama waarmee Nederland laat zien dat het de hedendaagse problemen niet aan kan. Nederland is een walhalla voor de conservatieven die alles in de eigen leefomgeving tegenhouden en vertragen. En maar links blijven stemmen. Links conservatisme, geen wonder dat rechts conservatisme zo sterk opkomt.
Nederland daalt op alle Europese scoringslijstjes, o ja, met uitzondering op het gebied van economie.
Door het links conservatisme, de nul risico samenleving, raakt Nederland in Europa achterop.
Voor gemeenten in de RES regio Achterhoek ( 8 gemeenten) klopt dit niet. Daar vindt de besluitvorming pas in oktober plaats. Graag een correctie, anders ontstaat er een verkeerd beeld. Dat is niet de eerste keer als het over de voorlichting van de RES gaat.