Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam wil coöperatieve zonnedaken in Zuid

De gemeente Rotterdam wil dat alle inwoners kunnen meedoen met de aanleg van negen zonnedaken door energiecoöperaties in Rotterdam-Zuid.

01 maart 2022
Rotterdam Zuid

Met Zon op Zuid wil de gemeente Rotterdam binnen twee jaar negen zonnedaken realiseren. Alle inwoners van Zuid moeten 'ongeacht de dikte van de portemonnee' kunnen 'delen in de opbrengst' van de zonnedaken die energiecoöperaties gaan aanleggen, zo schrijft de gemeente.

Technisch Adviseur Waterveiligheid

JS Consultancy
Technisch Adviseur Waterveiligheid

Interim Teammanager

JS Consultancy
Interim Teammanager

Kerken

Wethouder energietransitie Arno Bonte (GroenLinks) heeft zijn oog laten vallen op de daken van scholen, woningcorporaties en kerken in Rotterdam-Zuid. Op het dak van het Olympia College in IJsselmonde verschijnen komende tijd duizend zonnepanelen, kondigt de gemeente aan. Daarna moeten de acht andere daken volgen, allemaal uiterlijk volgend jaar.

Intentieovereenkomsten

Het grootste deel van de benodigde daken is nog niet definitief geregeld, zegt Willem Lauwers van Energie van Rotterdam, het platform van Rotterdamse energiecoöperaties. Wel liggen er intentieovereenkomsten met een aantal organisaties, waaronder een scholenkoepel. De beoogde negen zonnedaken leveren straks voldoende stroom voor 800 Rotterdamse huishoudens (uitgaande van het Rotterdams gemiddeld stroomverbruik van 2.200 kilowattuur per huishoudens).

Platform

De eerste energiecoöperatie van Rotterdam, Blijstroom, is een jaar of tien geleden opgericht. Daaruit volgde destijds de oprichting van Energie van Rotterdam, platform voor Rotterdamse energiecoöperaties, zo licht projectleider Yvette Prinsen van Energie van Rotterdam toe. Dit platform werkt als wegbereider voor de negen energiecoöperaties die de gemeente Rotterdam in Rotterdam-Zuid opgericht wil zien. Lauwers: 'Wij gaan komende maanden in contact komen met zoveel mogelijk mensen en maatschappelijke groeperingen in Zuid.'

Obligaties

Wijkbewoners kunnen op drie manieren meedoen. Ze kunnen obligaties kopen waarover ze jaarlijks een rendement van 2,5 procent krijgen uitgekeerd. Wijkbewoners 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' kunnen door WijkEnergieWerkt worden opgeleid tot installateur van zonnepanelen. Tot slot kunnen bewoners met een kleine portemonnee deelnemen door eenmalig 25 euro in te leggen. Zij krijgen daarvoor gedurende de looptijd (vijftien jaar) 25 euro per jaar uitgekeerd uit de opbrengst van het zonnedak. Het aantal 25-euro-deelnames is beperkt en afhankelijk van de omvang en opbrengst van de negen zonnedaken, aldus Prinsen.

Wijkfonds

Ook via een wijkfonds, waar 2,5 procent van het rendement van het zonnedak naartoe gaat, probeert Energie van Rotterdam de energietransitie draagvlak te creëren in de wijk. De leden van de energiecoöperatie beslissen aan welke maatregelen om de wijk duurzamer te maken het geld in het wijkfonds wordt besteed.

25 procent

Van het benodigde kapitaal voor een zonnedak van een energiecoöperatie moet minimaal 25 procent worden opgehoest door deelnemende leden, aldus Prinsen. De resterende 75 procent kan de energiecoöperatie vervolgens lenen via Energie Samen, de landelijke koepel van energiecoöperaties. In de hele stad wil Rotterdam komende jaren de aanleg van 90 coöperatieve zonnedaken voor elkaar krijgen. De eerste vier coöperatieve zonnedaken liggen in Rotterdam-Noord.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie