Protest aangetekend door elf partijen tegen toekomstplan Soestdijk
Partijen, waaronder Natuurmonumenten en Het Utrechts Landshap, hebben bezwaar aangetekend tegen de herontwikkelingsplannen van Soestdijk.
Elf partijen hebben bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen de herontwikkelingsplannen van Paleis Soestdijk. In februari stemde de gemeenteraad van Baarn in met het nieuwe bestemmingsplan. Hierdoor kan de commerciële eigenaar, de MeyerBergman Erfgoed Groep, zijn plannen verder gaan uitwerken. De nieuwe eigenaar wil in de paleistuinen van het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard horeca en een hotel bouwen en er nog meer evenementen gaan organiseren. Ook moeten er luxe appartementsgebouwen komen.
Aantasting natuur
Omwonenden en natuurorganisaties vinden dat de bouw van die bijna honderd woningen op het landgoed de bijzondere natuur te veel aantast en willen dat de hoogste bestuursrechter er een stokje voor steekt. Bovendien voelen zij zich genegeerd door het Baarnse gemeentebestuur en hopen bij de Raad van State wel gehoor te vinden. Paleis Soestdijk is erfgoed van nationaal belang, vinden veel critici.
Bijzondere soorten
Soestdijk maakt deel uit van Natuurnetwerk Nederland (NNN). In dit netwerk mag de natuur niet worden aangetast. Omdat het in de bossen rond het paleis heel lang heel stil is geweest, leven er allerlei bijzondere soorten, zoals de ringslang, de ransuil en de das. Volgens de bezwaarmakers deugt er van alles niet aan beschermende maatregelen die voor flora en fauna zijn opgesteld. Ook de berekening van de stikstofuitstoot en milieuhinder door bewoning klopt niet, zeggen bijvoorbeeld Natuurmonumenten, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht en Het Utrechts Landschap. (ANP)
Ik zie het er nog van komen dat er vanuit deze groepen de roep komt voor geboortebeperking en een verbod op migratie naar Nederland. Daarmee zijn hun doelen namelijk het best gediend.