Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eerste Kamer wil snel opheldering over DSO

Het Adviescollege ICT moet van de senaat uitleggen waarom het afziet van een – mogelijk cruciaal – nieuw advies over de Omgevingswet.

17 mei 2022
klok met 2023 erop
Shutterstock

Het Adviescollege ICT-toetsing moet komen uitleggen waarom het afziet van nieuw onderzoek naar de staat van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Dat is de uitkomst van de commissievergadering Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO). Het college was in februari nog kritisch over de staat van het DSO, het grootste obstakel bij de geplande invoering van de wet per 1 januari 2023. ‘Er is nog veel te doen’, schreef het adviescollege toen, ‘en naar de datum van de inwerkingtreding treedt een stapeling van mijlpalen op.’

Beleidsmedewerker Jeugdhulp-onderwijs

JS Consultancy
Beleidsmedewerker Jeugdhulp-onderwijs

Bestuursadviseur Algemeen Bestuur

Waterschap De Dommel
Bestuursadviseur Algemeen Bestuur

Op orde

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening beloofde destijds dat de stabiliteit van de testomgeving voor gemeenten, een van de heetste hangijzers, vanaf april op orde zou zijn. Alleen zo zouden gemeenten kunnen toekomen aan het ‘indringend testen’ van het digitale stelsel, zoals het college dat adviseerde. Diverse Eerste Kamerfracties trekken nu op grond van signalen uit de praktijk die stabiliteit in twijfel.

Niet nuttig

Eerder gaf Paul Klint van het adviescollege in Binnenlands Bestuur aan dat hij een nieuw oordeel van het college over de staat van het DSO pas dit najaar nuttig acht. Anders zou het nieuwe onderzoek volgens hem te dicht op het voorgaande liggen. Het probleem daarbij is dat de Eerste Kamer al eind juni over de invoeringsdatum moet beslissen, om zo gemeenten het beloofde half jaar aan voorbereidingstijd op de invoering van de wet te geven.

Update

De Eerste Kamer verlangt op korte termijn een update van het adviescollege ICT om zo te kunnen bepalen of de stabiliteit van het digitale stelsel inmiddels voldoende is verbeterd. Mogelijk zal ook Deloitte, dat op verzoek van De Jonge onderzoek doet naar het beheer van het DSO, om een toelichting worden gevraagd.

Intimidatie

In de commissievergadering kwamen ook de signalen ter sprake dat ambtenaren die kritisch over de Omgevingswet zijn door het ministerie zouden worden geïntimideerd. Er wordt onderzocht via welk gremium die klachten verder kunnen worden besproken, zonder de privacy van de betreffende personen in gevaar te brengen.

28 juni stemming

Vermoedelijk wordt op dinsdag 21 juni in de Eerste Kamer plenair over de invoeringsdatum van de Omgevingswet vergaderd, waarna een week later op 28 juni de stemming volgt.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Interessant. "Het Adviescollege ICT-toetsing moet komen uitleggen waarom het afziet van nieuw onderzoek naar de staat van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO)."
Op basis van welke rechtsgrond uit het instellingsbesluit?
Advertentie