Amsterdam vraagt om duizendknoopspotters
De gemeente Amsterdam vraagt de hulp van de bevolking in de bestrijding van de Japanse Duizenknoop. Het groeiseizoen van de woekerende plant is weer begonnen, en gemeenten moeten flinke kosten maken om hem te verwijderen uit plantsoenen, perken en tuinen.
De gemeente Amsterdam vraagt de hulp van de bevolking in de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Het groeiseizoen van de woekerende plant is weer begonnen, en gemeenten moeten flinke kosten maken om hem te verwijderen uit plantsoenen, perken en tuinen.
Exoot
DeJapanse duizendknoop is een invasieve exoot, en groeit door een diep wortelgestel in de lente snel uit. Daarna kan hij tot drie meter hoog groeien, en aangelegde perken volledig overgroeien. Vorig jaar probeerden gemeenten al verschillende manieren om de plant uit te roeien, van uitgraven en doodspuiten tot het gebruik van stoom of elektrocuteren met een stroomstoot, zoals vorig jaar in Arnhem werd geprobeerd. Het probleem is dat de duizendknoop weer kan uitlopen als er een klein stukje in de grond achterblijft. Maatregelen als maaien en afvoeren werken daarom slecht tegen de plant, hij loopt daarna gewoon opnieuw uit.
Protocol
Bovendien kan maaien en composteren de verspreiding alleen maar erger maken. In de Brabantse gemeente Someren werd daarom vorige maand een speciaal protocol opgesteld waarin plaatsen waar de plant wordt aangetroffen worden aangemerkt door een speciaal icoon op het trottoir te schilderen. Zo worden groenbeheerders gewaarschuwd om de locaties niet mee te nemen in het reguliere onderhoud.
Melden
Amsterdam houdt al sinds vorig jaar bij waar de duizendknoop opduikt in de stad. Inmiddels zijn er al zo’n 700 plekken in kaart gebracht, maar de gemeente wil zo goed mogelijk weten waar de plant groeit, om per groeigebied een plan te kunnen maken voor de verwijdering ervan. Daarom wordt bewoners nu gevraagd om bij een vondst van de duizendknoop de website met de kaart te checken en het bij de gemeente te melden als de vindplaats nog niet bekend is. Maar de plant is misschien ook een mooie uitdaging voor chef-koks van de hoofdstedelijke restaurants die op zoek zijn naar iets nieuws: ze schijnen goed eetbaar te zijn. De jonge groeischeuten kunnen op de manier van asperges worden bereid.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.