Duitse vergunning voor gasboring Schiermonnikoog
De verwachte hoeveelheid te winnen aardgas voor het hele project varieert van 4,5 miljard kubieke meter tot 13 miljard kubieke meter.
Het Nederlandse energiebedrijf ONE-Dyas mag de komende achttien jaar bij Schiermonnikoog naar gas boren in de Noordzee. Het Bureau voor Mijnbouw, Energie en Geologie (LBEG) in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen heeft hiervoor een vergunning gegeven.
Grote bezwaren
Dit betekent dat ONE-Dyas nu alle vergunningen in Duitsland en Nederland binnen heeft voor het project. Het Nederlandse bedrijf wil later dit jaar met de werkzaamheden beginnen. De boringen zijn gepland op een diepte van 1,5 kilometer tot 3,5 kilometer. De verwachte hoeveelheid te winnen aardgas voor het hele project varieert van 4,5 miljard kubieke meter tot 13 miljard kubieke meter.
Het project stuit nog steeds op grote bezwaren. Milieubeschermingsgroepen en eilandbewoners in Duitsland en Nederland zijn tegen het project. In Duitsland bestaat nog de mogelijkheid om tegen de vergunning in beroep te gaan. ONE-Dyas-topman Chris de Ruyter van Steveninck is blij met de vergunning. 'Het verkrijgen van groen licht in zowel Nederland als Duitsland laat zien dat we het juiste doen en dat we het project overtuigend hebben ontwikkeld.'
Geen negatieve impact
Onderdeel van de vergunningsaanvraag was een uitgebreide milieueffectrapportage waaruit blijkt dat het project geen significant negatieve impact heeft op de omgeving. 'Deze conclusie komt overeen met die van het Nederlandse milieueffectrapport, het meest uitgebreide onderzoek ooit naar de milieueffecten van een gaswinningsproject in Nederland', stelt ONE-Dyas.
Het bedrijf wil eind dit jaar het eerste aardgas leveren aan Nederlandse en Duitse huishoudens en bedrijven. Eerder deze maand installeerde het daarvoor een boorplatform in het Nederlandse deel van de Noordzee.
Verbod op kabels
Of de boorplannen door kunnen gaan, is nog niet helemaal zeker. De rechtbank in het Duitse Oldenburg verbood vorige week de aanleg van de kabels die het boorplatform van groene stroom moeten voorzien. Milieuorganisatie Deutschen Umwelthilfe (DUH) had bezwaar gemaakt tegen de aanleg van de kabel, omdat volgens de organisatie natuurlijke riffen beschadigd kunnen raken.
ONE-Dyas bevestigt dat door de uitspraak van de Duitse rechter mogelijk enige vertraging kan ontstaan. 'Maar we gaan ervan uit dat we dit in onze planning kunnen inpassen, zodat we eind dit jaar het eerste gas kunnen leveren.'
Milieuorganisaties in beroep
De Duitse milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) heeft inmiddels bekendgemaakt in beroep te gaan tegen de vergunning om naar gas in de Noordzee te boren. Vrijdag organiseren milieuorganisaties een demonstratie in Berlijn. Volgens de milieuorganisaties is het laatste woord nog niet gezegd. Nederland en Duitsland moeten eerst nog een contract ondertekenen over de grensoverschrijdende aardgasvoorraden. Greenpeace Duitsland vindt dat de Duitse regering de plicht heeft om de bezwaren tegen het project serieus te nemen en het contract niet te tekenen. DUH kondigt aan 'alle juridische middelen' in te zetten om de boringen te voorkomen.
'Dit is niet alleen een enorme teleurstelling, maar ook in alle opzichten politiek onverantwoord', stelt Fridays for Future, die vrijdag een protestactie tegen de boringen houdt. 'Als Duitsland in 2024 een nieuw gasveld toestaat, is het onmogelijk te rechtvaardigen hoe we van andere landen kunnen verwachten dat ze zich houden aan het internationale besluit om kolen, olie en gas wereldwijd uit te bannen'.
U maakt mij niet wijs dat alle landen ingestemd hebben met het uitbannen van kolen, olie en gas. Of zelfs maar de helft van alle landen....