Brabant: Megastaldebat moet gaan over bedrijfsvoering
Volgens gedupeteerde de Boer moet de discussie over intensieve veehouderij niet langer gaan over hectares en aantallen dieren, maar over wijze van produceren.
Alders en Van Doorn
Dat zegt gedeputeerde Yves de Boer van Noord-Brabant. Hij kreeg deze maand twee adviezen onder ogen over de toekomst van de intensieve veehouderij. De rapportage van het maatschappelijk debat over megastallen, opgesteld door Hans Alders. En het Verbond van Den Bosch, een advies van de Commissie-Van Doorn, ingesteld door de provincie om te adviseren over de toekomst van de intensieve veehouderij.
Nieuwe richting
De gedeputeerde is blij dat de twee adviezen beide aangeven dat met de veehouderij een nieuwe richting moet worden ingeslagen. Doorgaan op de huidige weg van schaalvergroting en concurrentie op prijs is geen optie, constateert Alders. De samenleving legt de lat hoger dan de Europese basiseisen op het gebied van welzijn en milieu. Zij wil dat de veehouders op die punten wat extra’s doen.
Uitgangspunt
Ook Van Doorn constateert dat volksgezondheid, diervriendelijkheid en betere inpassing van bedrijven in het landschap de belangrijkste pijlers zijn om toekomstig beleid op te ontwikkelen. ‘In beide adviezen wordt niet langer gesproken over hectares en aantallen dieren als voornaamste uitgangspunt, maar over de wijze van produceren’, zegt De Boer.
Relevant
‘Als je op de juiste manier produceert, met minder risico’s voor de volksgezondheid en zonder hinderlijke uitstoot van ammoniak, is het aantal hectares niet meer zo relevant.’ Belangrijker is volgens hem maatwerk. Gemeenten en provincies moeten per bedrijf kijken welke problemen om een oplossing vragen: stankhinder, verkeersoverlast of landschappelijke inpassing.
Aandacht afgeleid van megastal
Belangenorganisaties als Milieudefensie verwijten Alders en Van Doorn dat ze de aandacht slim hebben afgeleid van de discussie over megastallen, die daardoor niet tot een conclusie leidt over wel of geen megastallen in Nederland. De Boer erken dat het ‘risico levensgroot’ is dat de maatschappelijke discussie over megastallen blijft voortduren.
Negatief beeld
Hij ziet daarom een taak voor gemeenten en provincies om burgers voor te lichten over de nieuwe richting. ‘Mensen hebben een negatief beeld bij megastallen. Wij moeten met hen in gesprek over hoe we per locatie de problemen verhelpen. Verkleinen van een bedrijf kan een optie zijn, maar is niet de standaard maatregel. De enige generieke afspraak die we maken is: zorgen voor kwaliteit van productie.’
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Er was eens een generaal, die zei tegen zijn soldaten: "de vijand heeft tien keer meer kanonnen dan wij. Het gaat echter niet om kanonnen, maar om de kogels die er uit komen. Pak die aan!"
Ik hoop dat generaal Bleker meer visie gaat vertonen.