Deltacommissie voorkomt kortetermijndenken overheden
Wageningse studie over invloed van Deltacommissie op zeven gemeenten.
Dat een langetermijninstituut als de Deltacommissie bestaat, verhelpt dat de politieke bijziendheid en het kortetermijndenken bij de overheden? Jazeker. Dat vinden drie bestuurskundigen van Wageningen University & Research in een nieuw wetenschappelijk artikel.
De onderzoekers bekeken klimaatadaptatieplannen in zeven middelgrote steden: Arnhem (Blauwe Golven), Delft (Van Leeuwenhoekpark Noord), Deventer (Lebuinuspleinen), Dordrecht (Spuiboulevard), Enschede (Stadsbeek), Haarlem (Meerwijk) en Zwolle (Spoorzone).
Pragmatisch
Juist een instituut als de Deltacommissie is zo ingericht dat het de vierjarige verkiezingscyclus van de overheid ontstijgt: de Deltacommissaris wordt voor zeven jaar aangesteld en het beleid wordt eens in de zes jaar herzien. Dat moet de consistentie van de Nederlandse klimaatadaptatie garanderen. Dat heeft ook invloed op de decentrale overheden, omdat de Deltacommissie als taak heeft gemeenten, waterschappen en provincies te stimuleren tot klimaatadaptief beleid.
Natuurlijk blijven overheden pragmatisch en gericht op het verhelpen van problemen op de korte termijn, zoals een tekort aan parkeerplekken (Arnhem) of woningen (Zwolle). Tegelijkertijd is klimaatadaptatie onderdeel van deze bouwprojecten (omgaan met wateroverlast of hitte). Veel van de gemeenten hebben daarnaast op advies van de Deltacommissie stresstesten gedaan, risicodialogen gehouden met stakeholders, en zich een lange tijdshorizon eigen gemaakt.
Impulsregeling
Wat helpt, is dat lokale overheden geld kunnen krijgen uit de Impulsregeling Klimaatadaptatie 2021-2027, een fonds van tweehonderd miljoen euro. Wel moet de co-financiering door de lokale overheden zelf 66 procent van het geheel vormen. De Impulsregeling is deel van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.