Advertentie
ruimte en milieu / Redactioneel

Toch maar verkopen

Gaan gemeenten nu wel of niet hun aandelen Eneco verkopen? En kunnen er dan afspraken gemaakt worden met de nieuwe eigenaar over duurzame ambities?

27 oktober 2017

De gemeentelijke verkoop van de Eneco-aandelen leek deze zomer een gelopen koers. Rotterdam, Den Haag en Dordrecht wilden hun aandeel in de energieleverancier van de hand doen, tezamen goed voor meer dan de helft van de aandelen. Een kwestie van tijd voor de overige vijftig deelnemende gemeenten zich achter de top drie zouden scharen. 

Nadat Amstelveen zich tegen verkoop van haar Eneco-aandeel keerde, sloeg de stemming om. Zeker toen de ene na de andere door Eneco ingehuurde hoogleraar in een reclamecampagne de duurzame energiestrategie van de stroomleverancier bezong. En de mogelijkheden die de deelnemende gemeenten hebben om zo hun ambitieuze klimaatdoelstellingen in het vizier te houden. Juist de zo gretig voor verkoop pleitende gemeenten Rotterdam, Dordrecht en Den Haag zouden zich, gezien hun slechte uitstootcijfers, wel twee keer moeten bedenken om een regionaal sturingselement van de hand te doen, aldus hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in een interview in Binnenlands Bestuur.

De Haagse raad ging met hem mee. Er valt zeker wat voor Rotmans’ visie te zeggen, maar de argumenten van zijn tegenstanders klinken per saldo toch overtuigender. Kun je van 53 gemeenten verwachten dat zij toezicht houden op een steeds internationaler opererend, commercieel bedrijf? En dat in een keiharde energiemarkt, waar een middenmoter als Eneco het makkelijk aflegt tegen grote spelers en succesvolle niche-bedrijfjes. Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Het dividend dat de gemeenten tot nu toe jaarlijks konden bijschrijven, kan zomaar omslaan in een kostenpost vanwege noodzakelijke Eneco-investeringen. Om over de gemeentelijke buikpijn inzake het riante salaris van de Eneco-top maar te zwijgen.

Verkopen dus, die aandelen. Mits met de nieuwe eigenaar afspraken kunnen worden gemaakt over duurzame ambities en (voorlopig) behoud van werkgelegenheid. En de verwachte miljoenenopbrengst wordt aangewend voor een broodnodige duurzaamheidsimpuls in de Rijnmond.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pijlman
Hoe ga je verwachten dat 53 gemeenten toezicht houden? Het alternatief is dat aandeelhouders toezicht gaan houden. Voor aandeelhouders tellen alleen korte termijnwinsten. Beursgenoteerde bedrijven presteren overigens aantoonbaar slechter dan niet beursgenoteerde bedrijven. Zeker in open markten (dus google, facebook, en andere monopolisten niet meegerekend). Iedereen weet dat privatisering leidt tot minder banen, slechtere dienstverlening, minder binding met regio, minder tot geen oog voor negatieve externaliteiten en vaak opknippen en doorverkopen.

Maar goed wanneer het weer uitloopt op een drama zijn we allang weer vergeten dat het ooit een redelijk groen bedrijf was met regionale binding waarbij winsten voor de gemeenschap waren.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Het gaat er om wat je met een energiebedrijf doet. NU is Eneco gewoon een SDE subsidie slurpende investeerder. Huishoudens betalen alles.

De toekomst is dat stroomverbruikers hun eigen duurzame stroom opwekken. Dat kan en is veel goedkoper, want windmolens en zonnepanelen werken automatisch. Met de centrales van Eneco als balanceerders van het elektriciteitsnet.

En de gemeente en Eneco als organiseerders van inwoners en MKB bedrijven.

Doordat de rol van een energie bedrijf verandert, is het belangrijk dat gemeentes invloed houden. Maar wellicht is het beter als ze hun aandelen verkopen aan hun inwoners, die hebben er meer belang bij.
Louis Kanneworff
De analyse dat verkoop van de aandelen Eneco de beste optie is onderschrijf ik .En ook dat daarvoor afspraken gemaakt moeten worden over duurzaamheid.

Maar waarom zouden de gemeentelijke aandeelhouders die verspreid zijn over meerdere provincies de opbrengst moeten aan wenden voor een duurzaamheidsimpuls in de Rijnmond? Dat is toch primair aan Rotterdam als grootste aandeelhouder.



Advertentie