De Jonge komt gemeenten bij Wkb tegemoet
De invoering van de Wkb blijft gekoppeld aan die van Omgevingswet. Toch maakt De Jonge het gemeenten makkelijker.
Met een voorzorgsmaatregel heeft minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) besloten om verbouwactiviteiten pas een half jaar na invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) onder gevolgklasse 1 te scharen. Daardoor zijn er voor verbouw pas een half jaar later kwaliteitsborgers nodig.
Tekort
Bij inwerkingtreding van de Wkb verschuift de kwaliteitsborging van het bouwen van gemeenten naar de markt. Gemeenten voorzien dat door de huidige personeelskrapte de meeste borgers een andere functie binnen de gemeente aanvaarden en niet zullen overstappen naar de markt. Daardoor zou daar een tekort aan borgers ontstaan.
Werkdruk
Er gingen al stemmen op om de invoering van de Wkb los te koppelen van die van de Omgevingswet (nu voorzien voor 1 juli 2023). Ook om de werkdruk vanwege de gelijktijdige invoering van de twee wetten bij gemeenten te verminderen. Met de voorzorgmaatregel komt De Jonge gemeenten nu enigszins tegemoet.
Onverantwoorde risico's
De minister ziet er geen heil in de invoering van de Wkb los te trekken van die van de Omgevingswet. ‘Dit is niet alleen juridisch complex en tijdrovend, maar staat ook de beoogde synergie in de weg. Bovendien betekent ontvlechting ook dat de ICT-systemen daarop moeten worden aangepast. Dit brengt gelet op de complexiteit hiervan onverantwoorde en onnodige risico’s met zich mee voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.