Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Werelderfgoedstatus splijt Noordoostpolder

De burgemeester noemt het een ‘geweldige kans’, maar zowel in het college als in de raad is men sterk verdeeld over de wenselijkheid om de Noordoostpolder op de Unesco lijst van Werelderfgoed te krijgen. ‘Het is geen wissewasje’, zegt fractievoorzitter Hero Torenbeek: ‘Hoe kijk je tegen het bestaan: puur bedrijfsmatig of ook cultuurhistorisch?’

16 maart 2011
Uniek
Voorstanders, zoals burgemeester Van der Werff, benadrukken het waardevolle unieke karakter van de gemeente. ‘De Noordoostpolder is volledig op de tekentafel is bedacht en vervolgens één-op-één gerealiseerd. Dat is uniek. Zowel het land, de verkaveling, de waterstructuur als de woningen zijn ontwikkeld zoals het in het begin van de vorige eeuw is bedacht. Tot op de dag van vandaag is die structuur intact,’ jubelde burgemeester Van der Werff trots, toen eind vorig jaar bekend werd dat de Noordoostpolder als geheel kans maakt op een plek op de Werelderfgoedlijst.

Geen museum
Toch is het nog verre van zeker of de Noordoostpolder wel wil worden voorgedragen om op die lijst terecht te komen. Zelfs binnen het college heerst er verdeeldheid. Wethouder Willy Schutte van Economische Zaken, als CDA-er partijgenoot van burgemeester Van der Werff, neemt publiekelijk een minderheidsstandpunt in binnen het college. Hij wil niet dat de Noordoostpolder de status van werelderfgoed krijgt.

Op slot 
Tegenstanders vrezen dat de Noordoostpolder op slot gaat, dat er geen economische ontwikkeling meer mogelijk is of dat ondernemers op z’n minst belemmerd worden in hun activiteiten. ‘Die status zal bedrijven eerder afschrikken om zich hier te vestigen, dan dat het bedrijven aantrekt. Er komen meer regels en procedures worden langer, blijkt uit de notitie van het college. Dat moet je niet willen als gemeente die juist een economische impuls kan gebruiken,’ zegt VVD-fractievoorzitter Kloosterman.

Verdeeld CDA
Het lijkt erop, dat het erom zal spannen of de raad instemt met het voorstel, zeker omdat het CDA ‘waarschijnlijk’ de ruimte laat aan de fractieleden voor hun eigen afweging. Fractievoorzitter Torenbeek is zelf voorstander. De gepensioneerd predikant wil zuinig zijn op het unieke karakter van de Noordoostpolder en vraagt zich af of tegenstanders niets geleerd hebben van de sloop van karakteristieke oude panden in bijvoorbeeld Kampen in de vorige eeuw. ‘. Het probleem met veel ondernemers is dat ze enkel ondernemersgericht denken. Je moet oog hebben voor de erfenis, wat je doorgeeft voor over honderd jaar.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Een dappere maar terechte uitspraak van Torenbeek. Veel ondernemers (niet alle overigens) hebben vaak oogkleppen op en laten dat ook vaak nog publiek merken. Economie voor alles! Alle regels overboord als het een beetje tegenzit. De overheid die steun moet geven maar zonder ambtenaren. Weg met de linkse hobby's. Bang zijn voor het eeuwig op slot gaan. Ik raad ze aan om toch eens goed om zich heen te kijken daar in de Noord-Oost Polder. Mooi voorbeeld van een overheidsproject toch?
gerrit / waarnemer te velde
Ook de ondernemers moeten in hun geheel op de erfgoedlijst. Niet alleen de polderstructuur is nog steeds intact, ook de vertrouwde middenstandersfobieën zijn daar nog exact hetzelfde als uit het tweede kwart van de vorige eeuw. Het gaat om de vrees. Niemand die nakijkt of er écht meer regels komen, laat staan of dat dan belemmeringen zijn. Neen, men is bang dat een ander bang is.
Ik neem aan dat je in de Lange Nering nog steeds met de auto pal vóór de winkels kunt komen en daar gratis parkeren? Dat is zóó jaren vijftig, dus het behoud hiervan hoort bij de komende monumentale status en het daarmee gepaard gaande openluchttoneel.
Piet / directeur
Tja, werelderfgoed geeft de Burgemeester Status, ondanks dat het formeel niets betekent. Maar als de toekenning er is, zijn B&W, en de ambtenaren vervolgens in staat om daar vervolgens vele zaken aan op te gaan hangen. Voorbeeld Beemster in N.H. Het gevolg is ellenlange procedures, meer rapporten, meer adviseurskosten voor particuliere bedrijven etc, etc. Kortom lasten verzwaring niet gebaseerd op Wet of Regelgeving maar door dikdoenerij van Poliiek en ambtenaren. Leuk speeltje zoiets. En bij de ring van A'dam
( fortificaties) die enkele honderden jaren oud is, kan ik mij plaatsing op de wereld erfgoed lijst voorstellen, maar in casu, nonsens. Bestemmings en omgevingsplannen gebaseerd op de Wet zijn ruim voldoende om de huidige status van de polder te beschermen. Inwoners let op Uw zaakje, laat je niet overroelen met ambtelijk en politiek hobbyisme!
Advertentie