Corporatie hoeft geen particuliere woning te kopen
Gemeenten kunnen woningcorporaties niet dwingen om te investeren in particuliere woningen. Die bindende uitspraak deed minister Ollongren in een geschil tussen de gemeente Rotterdam en corporatie Woonbron.
Gemeenten kunnen woningcorporaties niet dwingen om te investeren in particuliere woningen. Die bindende uitspraak deed minister Ollongren in een geschil tussen de gemeente Rotterdam en corporatie Woonbron.
Bestreden
Woonbron werkt samen met de gemeente en diverse andere partners in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ), waarmee in het Rotterdamse stadsdeel de verpaupering moet worden bestreden. Veel corporatiewoningen worden gesloopt of versneld opgeknapt, openbare ruimte wordt aangepakt en scholen krijgen meer middelen om leerlingen langer op school te houden. Een van de lastigste onderdelen is het opkopen van slechte panden in particulier bezit. Een hoop daarvan moeten worden gesloopt en de grond verkocht aan een ontwikkelaar die nieuwe woningen gaat bouwen. Maar wie gaat dat betalen: het gaat om duizenden woningen en waarschijnlijk vele honderden miljoenen euro.
Meebetalen
De gemeente Rotterdam en de directeur van het NPRZ, Marco Pastors, zijn daar al langer heel duidelijk over: de corporaties moeten meebetalen. In 2016 liepen de gemoederen al hoog op, omdat zowel de corporaties als huurdersorganisaties dat niet zagen zitten: het slechte onderhoud van krotten door eigenaars zou zo worden beloond met geld van huurders. Na ingrijpen van toenmalig minister Blok leek de storm geluwd, maar onlangs bleek uit documenten die onderzoeksbureau Investico en Vers Beton naar boven haalden, dat de gemeente wil dat Woonbron 10 tot 30 miljoen betaalt voor het opkopen van een kleine tweehonderd woningen in de wijk Carnisse. Voor de corporaties die deelnemen in het NPRZ was het de druppel; ze vroegen daarom de minister om een bindende uitspraak.
Investering
Volgens de minister kunnen corporaties binnen de grenzen van de Woningwet wel bijdragen het opkopen van particuliere woningen als onderdeel van een wijkstructurering en het vergroten van de diversiteit van woningtypen in een wijk. Maar corporaties kunnen niet worden gedwongen om die investering te doen, dus hoeft ook Woonbron niet verplicht geld uit te geven aan het opkopen van woningen van particulieren. De minister volgt daarmee een advies van de commissie Dekker, die bestaat uit leden die voorgedragen zijn door de VNG, corporatiekoepel Aedes en de Woonbond.
Gecommitteerd
De partijen hebben wel afgesproken dat dit verschil van mening ruzie de verdere voortgang van het Nationaal Programma niet in de weg zal zitten. Ze hebben vóór de indiening van het geschil al laten weten dat ze, ongeacht de uitspraak, ‘gecommitteerd blijven aan de afspraken uit het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid’.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.