ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Langer zelfstandig thuis in de sociale huur: hoe zorgen we voor geschikte woningen?

Langer zelfstandig thuis in de sociale huur: hoe zorgen we voor geschikte woningen?

19 november 2019
BeslisboomLangerZelfstandigThuis-1000x784.png

Een groeiend aantal huurders heeft fysieke beperkingen zoals een verminderde mobiliteit. Zij wonen langer zelfstandig. Maar hun woningen zijn hiervoor lang niet altijd passend. Hoe kun je woningen gestructureerd en effectief passender maken, zodat mensen veilig thuis kunnen blijven wonen?

De beslisboom voor woningaanpassingen helpt corporaties hierbij. Deze beslisboom is een praktisch instrument voor zowel woningcorporaties als bouwpartijen en installateurs, waarmee zij in hun vastgoedstrategie en in de uitwerking naar complexen en woningen kunnen vaststellen welke maatregelen nodig en haalbaar zijn; aansluitend bij verschillende behoefteprofielen (mobiliteitsbeperkingen, visuele beperkingen, ademhalingsproblemen, dementie of een lichte verstandelijke beperking).


Lees hier meer over de beslisboom.

Wat is de meerwaarde van de beslisboom en hoe kunt u deze toepassen? Dat hoort u tijdens het webinar van Comfort Installateurs van Techniek Nederland over langer zelfstandig thuis wonen. Chantal Tiekstra (één van de ontwerpers van de beslisboom) praat u tijdens dit webinar bij over onder meer de toepassingsmogelijkheden bij woningopnames; zowel gericht op installateurs als woningcorporaties en bewoners. Bekijk het webinar hier.

Meer weten? Neem contact op met Chantal Tiekstra.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet Rommers / Controlemedewerker
Wat ik mis? Investeren in nieuwe (collectieve) (zorg)woonvormen voor de verschillende behoefteprofielen maar m.n. senioren.

Hierdoor komen namelijk ook de al bestaande sociale woningen beschikbaar voor de (overspannen) markt en ontstaat weer doorstroming en snijdt het mes aan 2 kanten.

Verder lijkt het mij kosten efficiënter.



Of blijven we hangen in het antwoord dat mensen "zo lang als mogelijk" in hun bestaande woning willen blijven wonen (zonder na te gaan wat er concreet onder "zo lang als mogelijk" door deze mensen wordt verstaan)
Ria Huisman / directeur
Het is beter om in de prestatie-afspraken keuzes te maken

om levensloopbestendige woningen te bouwen bespaart een hoop verbouw of aanpassingskosten.

Verder is het project van groot maar fijn, men behoud dezelfde huur als je in een kleinere woning gaat wonen.

Komt goed aan voor huurders die wel willen verhuizen maar niet konden.