ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Verknopen 3 decentralisaties Peel en Maas: win-win

Zorgaanbieder Daelzicht en professioneel wasbedrijf Synergy Health de handen ineen hebben geslagen bij het opzetten van een wascentrum

24 februari 2014

Er "was" eens .........

Wat te doen als inwoners of bewoners met hun was blijven zitten, omdat individuele voorzieningen verdwijnen? Dan ga je op zoek naar alternatieven, liefst met een collectieve win-win. Zo ook in de gemeente Peel en Maas, waar de gemeente, zorgaanbieder Daelzicht en professioneel wasbedrijf  Synergy Health de handen ineen hebben geslagen bij het opzetten van een wascentrum.

Afbeelding

 

Win-win voor zorgaanbieder, marktpartij en gemeente
De voormalige linnenkamer van Daelzicht is in ere hersteld. De bewoners zijn er druk met het labellen, sorteren, herstellen en vouwen van de was. Met voldoening, zo is van de gezichten af te lezen. Daelzichtbewoners vinden er een nuttige dagbesteding.

Synergy Health zorgt voor het wassen in haar professionele wasserijen, bespaart in logistiek, kent een tevreden klant in Daelzicht met grote kans op uitbreiding van het klantpotentieel en onderneemt nadrukkelijk maatschappelijk verantwoord.

De gemeente haakt graag aan. Met het wascentrum is er een prettig generiek alternatief voor al die inwoners waar straks thuis niet meer vanzelfsprekend de was wordt gedaan door de thuishulp. Door te participeren in dit concept bespaart de gemeente ook nog eens behoorlijk op haar Wmo-uitgaven. Tegelijkertijd liggen er volop kansen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen met perspectief op een duurzaam vervolg daarop.

Kostenefficiënt en maatschappelijk verantwoord initiatief
Een voorzichtige start van het wascentrum is gemaakt, de officiële opening volgt in het voorjaar. Waar je ook komt en vertelt, sympathie voor het concept is snel gewonnen. Er liggen volop kansen om inwoners en zorgbehoevenden vanuit de gemeente of daarbuiten over de streep te trekken en ‘de was te laten doen door ‘Wascentrum Peel en Maas’. Of om in uitvoerende zin een (vrijwillige) bijdrage te leveren aan dit maatschappelijk concept.

Van haalbaarheid idee naar exploitabele bu-case

Companen beweegt zich midden in het veld van de ophanden zijnde decentralisaties. In opdracht van de initiatiefnemers hebben we de haalbaarheid van het wascentrum getoetst onder personen die momenteel Wmo-hulp ontvangen en ook gevraagd wat er voor nodig is om ze over de streep te trekken. Daarnaast hebben wij de business-case opgezet en uitgewerkt voor een exploitabel wascentrum met (financiële en maatschappelijke) voordelen voor alle partijen, inclusief de klant.

Denkt u ook na over dergelijk concepten, waar bijvoorbeeld de slag gemaakt moet worden van individuele dienst naar een generieke dienst? Of wilt u bekijken hoe mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt goed ingezet kunnen worden, schroom niet en nodig ons uit.

U kunt voor meer informatie contact opnemen met: Geert Claessens claessens@companen.nl of Wynand Hendriks hendriks@companen.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.