Masterclasses volkshuisvestingsprogramma
Een niveau dieper in de afstemming.
Het volkshuisvestingsprogramma is een nieuwe planvorm onder de Omgevingswet. Provincies en gemeenten moeten hiermee aan de slag. Maar hoe ziet zo’n programma eruit? Wat moet erin staan? En hoe werk je hier aan? De Friese gemeenten en de provincie Fryslân zochten kennis en inspiratie.
Programmatische aanpak
Werken aan een volkshuisvestingsprogramma is meer dan het schrijven van teksten. Het gaat om een programmatische manier van werken. In twee masterclasses nam Bram Klouwen de gemeenten en provincie vorige maand mee in de wettelijke eisen en de praktische vertaling hiervan. Naast theorie ging hij met de deelnemers aan de slag in de praktijk. Samen zochten ze de verdieping door het programma in te kleuren: een geannoteerde inhoudsopgave voor provincie en gemeenten.
Bestuurslagen trekken samen op
In deze aanpak was de samenwerking van gemeenten en provincie een uniek extra element. Het stimuleerde afstemming tussen de beide bestuurslagen over wat zij van elkaar nodig hebben. Waar zijn uitspraken in het provinciale programma een waardevolle richting voor de gemeente, en waar zijn ze juist belemmerend? En andersom: wat kunnen gemeenten uniform uitwerken, zodat het provinciale speelveld overzichtelijk blijft?
Inspirerend om met hulp van Bram samen te onderzoeken hoe we het volkshuisvestingsprogramma lokaal en provinciaal verder kunnen invullen.”
Voor de Friese gemeenten en de provincie Fryslân werkt deze samenwerkingsvorm voor het volkshuisvestingsprogramma goed. Zij trekken daarom ook verder samen op voor de verdieping van het provinciale en de lokale programma’s.
Meer weten?
Companen verzorgt regelmatig masterclasses over uiteenlopende onderwerpen. Wilt u er eens over sparren? Neem dan contact op met Bram Klouwen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.