ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Trends voor woningmarkt en leefomgeving: verbinden en doen!

Trends voor woningmarkt en leefomgeving: verbinden en doen!

06 januari 2014

Zeker in 2014 is er veel te doen op de woningmarkt. Met de gemeenteraadsverkiezingen, de Herzieningswet, decentralisaties in het sociale domein en de Ladder voor Duurzame Verstedelijking zijn er tal impulsen die vragen om actie. Wij zetten voor u een tiental trends op een rij waar u als medewerker van gemeente of corporatie in 2014 vast mee te maken krijgt:

  1. Verbinden: het nieuwe toverwoord! Kijk op Linkedin hoeveel  ‘verbinders’ we inmiddels in onze vakwereld hebben. Kern is dat het traditionele markt- en overheidsdenken geen opgeld meer doen. En ook participatie (waarbij je toch deelneemt aan het feestje van de ander) zal niet het ‘woord van 2014’ zijn. Loslaten en samenwerken zijn nodig. Dit vraagt dat partijen en mensen elkaars taal leren spreken en begrijpen.
  2. Doen: dat beleid en visies alleen niet zaligmakend zijn, weten we inmiddels wel. Wij verleggen onze aandacht naar het ‘doen’. Zorgen dat goede visies opgepakt en uitgevoerd worden. Zorgen dat partijen met elkaar zaken doen.
  3. Welkom aan maatschappelijke waarden: het beleggersdenken is passé. Vanaf de jaren ’90 was de woning vaak een beleggingsobject. Die tijd is voorbij en daar wennen we aan. Daarmee is er ruimte om te denken aan maatschappelijke waarden: de samenleving voorop. 
  4. DNA: vitaliteit van wijken en dorpen wordt bepaald door de mensen die er wonen, meer dan de voorzieningen die er zijn. Een effectieve vitaliteitsimpuls vraagt daarom allereerst om kennis van de roots en waardering van het eigene van gebieden.
  5. Decentralisaties rond wonen en zorg: mensen met een zorgvraag die zelfstandig blijven wonen hebben onze aandacht nodig. Langer zelfstandig wonen vraagt van aanbieders van wonen, welzijn en zorg nieuw soort aanbod; temeer daar lusten en lasten anders verdeeld worden. Hoe helpen we de zorgvragers in die veranderende context het beste? Dit is alleen kansrijk als aanbieders elkaar vinden, zonder dat zij in een traditionele ‘rollen’-discussie vervallen. Of: wat doen we nu concreet op welke plek?
  6. Herzieningswet: in het voorjaar komt de Herzieningswet. Deze wet bakent het speelveld voor woningcorporaties af. Ook biedt de wet zicht op taken en verantwoordelijkheden op lokaal niveau. Niet alleen voor woningcorporaties, ook voor gemeenten. Zij moeten hun doelen scherp neerzetten. Dit vraagt een woonvisie nieuwe stijl.
  7. Bestaande stad en dorp: het heeft even geduurd voordat de pijn van minder nieuwbouw gestild is. Tijd om na te denken over het bestaande vastgoed in steden en dorpen. Hoe benutten we de ruimte op een respectvolle en effectieve manier? Met aandacht voor de gebouwde omgeving en bovenal voor de mensen in stad of dorp.
  8. Ladder voor Duurzame Verstedelijking: in 2013 is de Ladder voor Duurzame Verstedelijking geïntroduceerd. Hierin komen verschillende trends rond woningbouwplanning samen. Meer regionaal samenwerken, meer afstemming op bestaand vastgoed. Wij nodigen u van harte uit voor seminars over dit onderwerp begin 2014.
  9. Duurzaamheid: de brede uitrol van energiebesparende maatregelen in de bestaande woningvoorraad is aan de orde. Moet dat met subsidies? Of is informatievoorziening voldoende? Evaluatieonderzoek van Companen naar stimuleringsmaatregelen laat vooral de waarde van goede toegankelijke informatie zien, meer dan die van subsidies.
  10. Kwaliteit en betaalbaarheid: nuchterheid over kwaliteitsambities wint geleidelijk terrein. De rek is uit het huishoudboekje. Volkshuisvesting krijgt zijn betekenis terug, waarbij betaalbaarheid voor brede groepen voorop staat.

Al met al mooie uitdagingen om aan te werken. Wilt u meer lezen over de Companen-aanpak rond deze thema’s, zie www.companen.nl

 

Afbeelding

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.