ruimte en milieu / Partnerbijdrage

De nieuwe route van Gorinchem

Een praktische Woonagenda als actuele gids voor passend wonen voor alle Gorcummers

17 februari 2014

Als de woonvisie niet meer voldoet…

In 2012 gaf de gemeenteraad van Gorinchem aan het College van B&W de opdracht een nieuwe Woonvisie op te stellen. Companen, adviesbureau voor woningmarkt en leefomgeving, bood hulp en deed het nét even anders dan ze in Gorinchem gewend waren… Het resultaat: een praktische Woonagenda als actuele gids voor passend wonen voor alle Gorcummers.

Veel gemeenten en woningcorporaties hebben er mee te maken: een achterhaalde Woonvisie. Er is op economisch vlak natuurlijk ook wel wat gebeurd afgelopen jaren waardoor de ambities op het gebied van woningbouwprojecten noodgedwongen zijn teruggeschroefd. En met de verhuurdersheffing in het verschiet zullen zeker woningcorporaties hun knopen nog beter moeten tellen.

Breed draagvlak

AfbeeldingAfbeeldingJack Oostrum, wethouder gemeente Gorinchem en René Wiersema, directeur-bestuurder woningcorporatie Poort6, blikken ondanks de zorgelijke aanleiding met tevredenheid terug op een proces dat heeft geleid tot de Woonagenda 2.0. Zoals ze zelf zeggen is het een visie geworden die kan rekenen op een breed draagvlak. “Companen is gedurende anderhalf jaar nauw betrokken geweest, heeft uitgebreid onderzoek gedaan en heeft alle stakeholders in de verschillende fasen van de planvorming daadwerkelijk aan het woord gelaten. Dat zie je terug.”

Nieuwe realiteit

Het is een plan geworden dat aansluit bij de nieuwe realiteit. Kijkend naar de mogelijkheden van vandaag in plaats van ‘dromen voor de toekomst’, met respect voor de verschillende belangen. Oostrum: “Dat er gekozen is voor een Woonagenda in plaats van een Woonvisie is meer dan een semantische kwestie. De agenda 2.0 laat duidelijk zien welke stappen we de komende jaren met elkaar willen zetten.”  Waar een visiedocument wel eens de neiging heeft vaag te zijn, biedt de nieuwe woonagenda praktische handvatten om te komen tot prestatieafspraken. “Wederkerige afspraken”, benadrukt Wiersema. “De gemeente heeft net zo’n belangrijke verantwoordelijkheid als de corporatie.” Wiersema vertelt dat ook Poort6 haar opdracht anders invult dan een paar jaar geleden. “We zijn echt teruggegaan naar de kern van ons bestaan: betaalbare woningen bieden; werkelijk luisteren naar behoeften van onze huurders. Denken dat je als sociale verhuurder moet groeien en ook dure woningen moet bouwen past niet meer in onze koers. Wij hebben bijvoorbeeld nu een voorraad van ruim 7000 woningen. Wanneer zou blijken dat 6000 beter past bij de actuele behoefte: ‘prima’. De financiële crisis heeft ons geleerd onszelf weer dienstbaar op te stellen.”

Frisse blik

Terug naar Companen en de meerwaarde die zij Gorinchem hebben kunnen bieden. In deze gemeente lag de kern van het vraagstuk vooral bij het steeds verder faseren van stagnerende nieuwbouwprojecten. Maar ook als sprake is van bijvoorbeeld krimp, leegstand, of externe omstandigheden zoals een grote werkgever die besluit haar activiteiten te staken, kan Companen als externe adviseur heel verfrissend werken. “Ja, dat die creatieve aanpak werkt, mag je zo best zeggen”, besluit Oostrum.


Zij aan zij

Gorinchem is een stoere centrumstad aan de Linge en de Merwede. Het heeft een fraai historisch centrum waar ook mensen uit de ruime omgeving graag komen om te recreëren en te winkelen. Bovendien biedt Gorinchem een sterke mix aan werkgelegenheid: veel maakindustrie, maar ook dienstverlening en zorg zijn goed vertegenwoordigd. Van de 35.000 inwoners huurt bijna de helft bij woningcorporatie Poort6. Niet zo gek dat gemeente en corporatie gebroederlijk samen optrekken om de huisvestingsopgave van de toekomst het hoofd te kunnen bieden.


Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.