Het succes van vertrouwen binnen bewonersparticipatie
Learnings van Ferdinand Pronk, projectleider gemeente Hollands Kroon.
Te midden van zowel scepsis als hoop schittert het verhaal van Wieringerwerf, een dorpskern uit de gemeente Hollands Kroon, als een lichtend voorbeeld van wat vastberadenheid en geloof in bottom-up participatie kunnen bereiken. Ferdinand Pronk, projectleider bij de gemeente Hollands Kroon en gepassioneerd ambassadeur van bewonersparticipatie, zag mogelijkheden waar anderen enkel obstakels zagen. Ondanks eerdere mislukte pogingen om bewoners te mobiliseren, gaf Ferdinand niet op. Hij speelde een cruciale rol in het motiveren van buurtbewoners, die zich inmiddels hebben georganiseerd en vol enthousiasme inzetten voor het verduurzamen van hun buurt.
Een betrokken ambtenaar
Het verhaal van Wieringerwerf benadrukt de kracht van veerkracht, cohesie en de cruciale rol van een gedreven ambtenaar in het bevorderen van een succesvolle bottom-up aanpak. Ferdinand was zo betrokken bij de energietransitie die de inwoners van de gemeente Hollands Kroon te wachten staat, dat het leidde tot een hechte gemeenschap die samenwerkt aan duurzame projecten.
Zo droeg hij bij aan het organiseren van een bijeenkomst over woningisolatie en hielp hij de dorpsraad bij het verspreiden van folders over een energiescan-actie, om te kijken wat de grootste gemene deler van de woningen is qua verduurzamingsmogelijkheden. “De folders brachten de leden van de dorpsraad en ik huis-aan-huis langs. We belden aan zodat we de mensen die opendeden meer context konden geven over de energiescan en de voordelen”, laat Ferdinand weten. “Al snel werd duidelijk dat ik niet de juiste persoon was om inwoners hierover te informeren. De deuren gingen maar zelden open. Waar ik succes had bij twee huizen die mee wilden doen, hadden de mensen van de dorpsraad bijna 100% succes. Bijna iedereen wilde eigenlijk wel zo’n energiescan.”
Vertrouwen van buur tot buur
De reden waarom vooral de buren zelf succes hadden, volgens Ferdinand, was dat er al vertrouwen geschept is van buur tot buur. “In veel dorpen kennen inwoners elkaar soms al hun hele leven. Zij delen ervaringen en weten wat er speelt achter de voordeur. De dorpsraadleden die aanbelden staan daarmee op gelijke hoogte met de andere inwoners. Ja, ik kan wel zoveel beweren, maar ik blijf van de gemeente natuurlijk. Dat is toch echt anders dan je buurman die je dagelijks ziet lopen en waarmee je regelmatig een praatje maakt”.
Kortom, een vertrouwd gezicht werkt. Maar Ferdinand merkt wel, dat als zo’n project langer loopt en mensen hem leren kennen, er ook tussen hem en de bewoners een band ontstaat. Reden te meer dus om te investeren in een goede relatie, want zo word je langzaam zelf ook een bekende in de buurt.
Autoriteit en sociale bewijskracht gecombineerd
De ervaringen van Ferdinand en de successen in Wieringerwerf laten zien dat de combinatie van autoriteit en sociale bewijskracht krachtig kan zijn. Als autoriteit binnen de gemeente heeft Ferdinand de initiatieven geleid en ondersteund, terwijl de sociale bewijskracht van de buurtbewoners zelf de acceptatie en betrokkenheid heeft vergroot. Door dit te combineren, creëerde Ferdinand, samen met Stichting Buurkracht, een omgeving waarin bewoners zich gesteund en gemotiveerd voelen om actief bij te dragen aan de verduurzaming en verbetering van hun leefomgeving.
Bewonersinitiatieven faciliteren
Het idee is er, het vertrouwen is er ook én de gemeente is mee: nu nog de organisatie. Stichting Buurkracht is in deze fase van het proces een essentiële partner. Met de tools, middelen en begeleiding aan bewoners kunnen buurtbewoners onbezorgd én gemotiveerd aan de slag blijven. Zo ondersteunen het platform Buurkracht Online, de buurkracht-app en diverse communicatiemiddelen de buurtteams bij hun projecten. Precies wat nodig is om de buurt mooier, beter, groener, veiliger, socialer en duurzamer te maken!
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.