Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp zet in op buurkracht
Bewonersinitiatieven kunnen hierbij een grote rol spelen.
In een tijd waarin de toegankelijkheid van de zorg steeds moeilijker lijkt, is de behoefte aan verandering des te groter. Het voelt dan ook als een verademing dat zes maatschappelijke organisaties hun krachten om een verandering teweeg te brengen bundelen. De Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp, bestaande uit LOC Waardevolle Zorg, Nederland Zorgt voor Elkaar, Espria Ledenvereniging, Zorghulp, LSA Bewoners en Buurkracht, wil de kracht van burgerinitiatieven benutten om een zorgzame samenleving te creëren.
Het ontstaan van de zorgcoalitie
Roel Woudstra, vertegenwoordiger van Buurkracht, legt uit hoe het idee voor een zorgcoalitie is ontstaan: "Omdat buren naast duurzame energie ook andere onderwerpen belangrijk vinden en daarmee aan de slag willen, zoals meer naar elkaar omkijken, vergroening, veiligheid en bijvoorbeeld ook gezellige buurtborrels, was de zorgcoalitie een logische volgende stap.
Er zijn al meer dan 800 zorgcoöperaties in Nederland, bewoners die zelf het heft in handen hebben genomen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, en er zijn ook veel bewoners die iets voor hun buren willen betekenen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Dit is waar deze participatiecoalitie bij kan helpen."
Samen met je buren krijg je meer voor elkaar
Buurkracht speelt een actieve rol binnen de coalitie. Roel Woudstra legt uit waarom Buurkracht onderdeel wil zijn van deze beweging: "Wat in de buurt werkt, geldt eigenlijk ook landelijk. Samen met je buren krijg je meer voor elkaar. Samen met andere maatschappelijke organisaties die ook bewoners ondersteunen, krijgen we nog meer voor elkaar en kunnen we elkaar helpen en ondersteunen waar nodig."
Verbinding tussen buren
De persoonlijke motivatie van Roel Woudstra om de zorg in Nederland te verbeteren, is sterk verbonden met de missie van Buurkracht: "Voor mij zit die motivatie in de verbinding tussen buren. Die verbinding ontstaat pas echt als buren samen hun buurt mooier, gezelliger, duurzamer, veiliger en zorgzamer maken. Dat is de reden waarom we Buurkracht zijn gestart, en zorg is één van de belangrijke onderwerpen waar bewoners mee aan de slag willen en ook nog eens een belangrijk verschil kunnen maken."
Verbinding tussen buren ontstaat pas echt als men samen de buurt mooier, gezelliger, duurzamer, veiliger en zorgzamer maakt.
Zelfredzaamheid in de samenleving
De coalitie heeft een duidelijke visie voor de toekomst. Roel Woudstra verwoordt de gezamenlijke ambitie: "We willen dat we zelf meer lokaal met elkaar oplossen en voor elkaar zorgen. Dat uit zich door meer lokale bewonersinitiatieven en zorgcoöperaties, waardoor minder professionele zorg nodig is. En dat we daarmee de tekorten in de zorg terugdringen. Vanzelfsprekend willen we deze zelfredzaamheid en eigenaarschap verankeren in onze samenleving, zodat we hiermee aan een langjarige structurele oplossing bouwen."
Het belang van bewonersinitiatieven
De visie van de coalitie benadrukt het belang van bewonersinitiatieven in het voorkomen van een zorginfarct. Woudstra legt uit: "Onze verzorgingsstaat is niet houdbaar omdat we vooral naar de overheid kijken om onze zorgproblemen op te lossen. We hebben alles zo efficiënt en effectief mogelijk in de zorg proberen te maken. Dat heeft ons goede dingen opgeleverd, maar we zijn elkaar en de menselijke verbinding uit het oog verloren. En tegelijkertijd zien we overal een tekort aan zorgpersoneel ontstaan en de zorgkosten lijken alsmaar verder op te lopen. Dit doorbreken vergt een andere manier van organiseren en dat wij als bewoners, jij en ik, weer meer naar elkaar omkijken."
De rol van de Participatiecoalitie
De Participatiecoalitie Welzijn, zorg en hulp helpt bewoners en zorgcoöperaties om deze nieuwe manier van organiseren op te pakken. Woudstra benadrukt: "Bewonersinitiatieven en zorgcoöperaties zullen hierin groeien evenals de gemeenschapskracht. De Participatiecoalitie Welzijn, zorg en hulp helpt de bewoners en zorgcoöperaties om hiermee aan de slag te gaan."
De kracht van buren benutten?
De Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp zet een krachtige stap richting een meer zelfredzame samenleving, waarin bewoners meer zeggenschap en eigenaarschap hebben over hun zorg en welzijn. Door de krachten te bundelen en de kracht van burgerinitiatieven te benutten, willen zij een zorgzame samenleving creëren waarin iedereen bijdraagt en voor elkaar klaarstaat.
Beleidsmakers worden uitgenodigd om deze beweging te ondersteunen en te versnellen, zodat we samen kunnen bouwen aan een duurzame en zorgzame toekomst.
Meer weten?
Meer informatie over de zorgcoalitie en de mogelijkheden voor jouw gemeente? Neem contact op met Buurkracht.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.