ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Aan de slag met energieburgerschap

Kijk ons webinar over energieburgerschap en energiegemeenschappen terug.

03 juni 2024
energieburgerschap

In een tijd waarin duurzaamheid en energietransitie centraal staan, is de rol van burgers cruciaal. Energieburgerschap, een concept dat de rechten en verantwoordelijkheden van individuen binnen de energietransitie benadrukt, biedt een krachtige manier om deze verandering te stimuleren.

Wat is energieburgerschap?

Energieburgerschap draait om het betrekken van burgers bij de energietransitie door hen niet alleen consumenten, maar ook actieve deelnemers en mede-eigenaren te maken van energieprojecten. Het concept omvat de rechten en verantwoordelijkheden van burgers om bij te dragen aan en te profiteren van duurzame energieoplossingen. Dit kan variëren van het installeren van zonnepanelen op eigen daken tot het gezamenlijk opzetten van lokale energiegemeenschappen.

Energieburgerschap bevordert een rechtvaardige en duurzame energietransitie door:

  • Versterking van de gemeenschapsbanden: Door samen te werken aan energieprojecten, worden de banden binnen gemeenschappen versterkt.
  • Verhoogde betrokkenheid en bewustwording: Burgers worden meer bewust van hun energieverbruik en de impact daarvan op het milieu.
  • Lokale economische voordelen: Het investeren in lokale energieoplossingen kan economische voordelen opleveren voor de gemeenschap.

Aan de slag als beleidsmaker

Wil jij als beleidsmaker werk maken van energieburgerschap en ben je bereid bottom up de burger in z’n kracht én tot actie aan te zetten? Stichting Buurkracht organiseerde dinsdag 28 mei samen met Rijksuniversiteit Groningen het webinar EC² waarin zij hun kennis deelden en aanbevelingen boden over energieburgerschap en -gemeenschappen. Je kunt dit webinar terugkijken (zie kader).

Tijdens het Europese onderzoeksproject EC², dat drie jaar duurde, hebben Stichting Buurkracht en de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht hoe energieburgerschap en energiegemeenschappen kunnen bijdragen aan de transitie naar schone energie. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in een reeks beleidsnotities die beleidsmakers praktische handvatten en aanbevelingen bieden om energieburgerschap te bevorderen.

De vijf beleidsnotities omvatten:

  1. Beleidsnota 1: Het concept van energieburgerschap.
  2. Beleidsnota 2: Beleidsaanbevelingen op EU-niveau.
  3. Beleidsnota 3: Beleidsaanbevelingen op nationaal niveau.
  4. Beleidsnota 5: Beleidsaanbevelingen op lokaal en regionaal niveau.
  5. Beleidsnota 6: Inzichten en aanbevelingen om meer mensen te motiveren en betrekken bij energiegemeenschappen.

Kijk het webinar terug

Kijk het webinar over het Europese onderzoeksproject EC² gratis terug en download de bijbehorende beleidsnotities. Profiteer van diepgaand inzicht in energieburgerschap, praktische aanbevelingen en voorbeelden van succesvolle implementaties.

Buurkracht opwekken in de buurt

Buurkracht is een stichting die streeft naar sterkere gemeenschappen door gezamenlijke buurtinitiatieven, biedt de tools en ondersteuning die nodig zijn om energieburgerschap tot leven te brengen. Wil jij de betrokkenheid van burgers vergroten en de energietransitie versnellen? Wek samen met stichting Buurkracht buurkracht op in de buurt.

Buurkracht biedt diverse tools en ondersteuning om gemeenschappen te helpen bij het realiseren van duurzame energieoplossingen. Deze omvatten:

  • Begeleiding en advies: Deskundige begeleiding bij het opzetten en uitvoeren van energieprojecten.
  • Platform en app: Een gebruiksvriendelijk platform en app om communicatie en samenwerking binnen de gemeenschap te faciliteren.
  • Praktische hulpmiddelen: Toegang tot promotiemateriaal, drukwerk en andere middelen om projecten te ondersteunen.

Samen kunnen we Nederland duurzamer maken!

Meer weten?

Samen kunnen we een duurzamere toekomst bouwen waarin iedereen, als energieburger, een actieve rol speelt. Benieuwd wat Buurkracht voor jouw buurt of project kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.