Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Burgers betalen verpakkingsafval twee keer'

Gemeenten moeten de belasting op verpakkingen teruggeven aan de burgers. Dit bepleit de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) donderdag bij de presentatie van zijn jaarverslag.

18 februari 2010

Teruggeven
Met de zogeheten verpakkingenbelasting haalt de overheid volgens de Raad jaarlijks 365 miljoen euro aan belastinginkomsten op. Daarvan gaat 115 miljoen naar het Afvalfonds voor de gemeenten, de rest verdwijnt in de schatkist.

 

Productprijs
Winkeliers berekenen de verpakkingenbelasting door in de prijzen van alle producten. In de meeste gemeenten betaalt de burger daardoor dubbel voor de inzameling van afval, aldus de Raad, die het onacceptabel vindt dat burgers deze extra inkomsten niet terugzien in een lagere afvalstoffenheffing. De overkoepelende werkgeversorganisatie roept de gemeenten dan ook op om de afvalstoffenheffing te verlagen.

VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst de kritiek van de hand. Een woordvoerster wijst erop dat de producenten en bedrijven verantwoordelijk zijn voor de inzameling en het hergebruik van verpakkingen. '' De gemeenten helpen daarbij wel, maar de belasting is juist in het leven geroepen omdat de producenten verantwoordelijk zijn.'

 

Schuld
De bedrijven leggen de schuld nu wel bij de gemeente, maar in feite laten zij de burger betalen door de belasting in de prijzen door te berekenen, aldus een woordvoerster van de VNG.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K
Waarom zou je deze belasting afschaffen? Dan komt er toch weer een andere voor in de plaats, de gemeenten laten hun inkomsten echt niet door de vingers glippen. Ze verzinnen ze waar je bij staat.
Tom / ICT beheerder
En hier een prachtig voorbeeld van een liegende en bedriegende overheid, die er alleen voor zichzelf zit.

Want teruggeven? Welnee - nog meer heffingen, hogere OZB etc.
Stel je voor dat jan-met-de-pet nog een paar stuivers aan leuke dingen kan uitgeven...

Ja beste regenten, bestuurders, wethouders en burgemeesters - DAT is het beeld wat door 'jullie' naar voren word gebracht. Geld smijten jullie rustig weg - maar 'de burger' iets meer over laten houden schijnt niet te kunnen.

Mocht u hierdoor zich beledigd voelen - jammer - maar velen van de mindere goden in het overheidssysteem hebben dit zo gemaakt. Als u zeker weet dat u niet zo bent - werk dan aan verbetering, en een eerlijker bestuur in Nederland.
W.Wilkens
Wacht es even: wie biedt nu al die producten aan 3-voudig verpakt?!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Welles-nietes....Laten de VNG en de RND rond de tafel gaan zitten. Onder het genot van het uitpakken van in papier gewikkelde versnaperingen en koffie/thee uit aardewerk. En dan-es praten als volwassenen......Zulke belangrijke mensen kunnen dat toch ook wel zónder penneschrift van verwijtend niveau??
Henk Dillingh / Beleidsadviseur afval
De raad zou beter het rijk kunnen oproepen de 'afgeroomde' 250 miljoen ook via het afvalfonds naar de gemeenten te sluizen. Dan is de kans op daling avafvalstoffenheffing veel groter. En weet de raad wel hoeveel het afvalfonds heeft uitgekeerd aan de gemeenten ?
Advertentie