Bouw stadhuis Amersfoort uitgesteld vanwege trillingen
Wethouder houdt aannemer verantwoordelijk voor scheuren bij omwonenden.
De bouw van het nieuwe stadhuis van Amersfoort loopt vertraging op, voor een nog onbekende duur. Aannemer Dura Vermeer heeft met het gemeentebestuur besloten dat het stopt met het heien voor de fundering van het energieneutrale Huis voor de Stad Amersfoort, dat geraamd 118 miljoen euro gaat kosten.
Cosmetische scheuren?
Maandag werden drie proefpalen geslagen, wat door de bijbehorende trillingen direct al leidde tot scheuren in de woningen van omwonenden. Na bezoeken aan alle schademelders concludeerde de aannemer dat die scheuren waarschijnlijk louter ‘cosmetisch’ zijn. Toch is na overleg met het gemeentebestuur van Amersfoort besloten dat verder heien ‘niet verantwoord’ is. De aannemer heeft nu een zoektocht geopend naar een ‘trillingsarm paalsysteem’, schrijft deze in een bouwapp waarmee omwoners op de hoogte worden gehouden.
Volgens een collegebericht van CDA-wethouder Micheline Paffen-Zeenni gaat Dura Vermeer verder werken met schroefpalen. ‘Dura Vermeer is de gevolgen van deze wijziging aan het inventariseren’, schrijft zij. Op 20 maart worden raadsleden bijgepraat. Raadslid Hans van Wegen, van de Burger Partij Amersfoort, berekent dat de nieuwe fundering 2,5 miljoen euro extra gaat kosten.
Compensatie
Eerder lieten de fracties van de ChristenUnie en SP al weten dat ze compensatie willen voor de schade bij omwonenden, en meer willen horen over het trillingsonderzoek voorafgaand aan het heien. Ruim tien jaar geleden speelden vergelijkbare problemen rond het nabije appartementencomplex 45High.
Over dat vooronderzoek had de wethouder al in februari in een raadsbrief geschreven. Juist vanwege de zorgen waren er extra trillingsmeters geplaatst. In de brief onderstreepte wethouder Paffen-Zeenni daarnaast: ‘Als er onverhoopt door de werkzaamheden schade ontstaat aan uw woning, dan is Dura Vermeer daarvoor aansprakelijk (en niet de gemeente Amersfoort).’
Snel verhuizen
Eind 2022 bleek dat het stadhuis tien miljoen euro duurder uitpakt, vanwege de inflatie. Die weet het gemeentebestuur destijds aan de oorlog in Oekraïne en de Europese sancties tegen Rusland. Juist hierom schreef het gemeentebestuur toen: ‘Daarnaast willen we voortgang maken met de ontwikkeling van het nieuwe stadhuis, omdat ook de verwarming en het onderhoud van het huidige stadhuis te maken heeft met deze prijsstijgingen. Om deze reden is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een nieuw energieneutraal stadhuis te verhuizen.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.