Bos en park bron van fijnstof
Bossen zijn een belangrijke bron van fijn stof. Dat blijkt uit onderzoek van de Univeristieit van Utrecht. Een park blijft hoe dan ook goed voor het (lokale) milieu.
Gemeenten die denken dat de aanleg van een park helpt tegen de uitstoot van het zo gevreesde fijnstof moeten zich nog even achter de oren krabben: een bos blijkt namelijk een belangrijke bron van microscopische deeltjes. Toch wegen de (lokale) milieuvoordelen gelukkig nog ruim op tegen de nadelen.
Publicatie in Science
Dat het bos fijnstof oplevert blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht, zoals dat deze maand in het gezaghebbende tijdschrift Science is gepubliceerd. Samen met de Universiteit van Berkley (VS) slaagden klimaatwetenschappers van Utrecht erin om de uitstoot van honderden stoffen boven een bos te meten.
Bosgeur was al te meten
‘De belangrijkste stoffen - die de bosgeur verspreiden zeg maar - die hadden we al langer in kaart. Met ons nieuwe meetinstrument kunnen we nu ook uitstoot van veel andere gassen oppikken’, aldus onderzoeker Rupert Holzinger van de UU. 'Daarmee kunnen we de invloed van een bos op ons klimaat beter doorgronden’.
Neerslaan als fijnstof
Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat veel gassen in de atmosfeer met bestaande luchtvervuiling kunnen reageren om uiteindelijk neer te slaan als fijnstof. Dat lijkt dan weer minder goed nieuws voor met name (gemeentelijke) planologen: deze plannen nu vaak een park om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren. Het verlagen van fijnstof is daarbij een belangrijk doel.
‘Blijf parken aanleggen’
‘Geen nood’, haast Holzinger zich hen gerust te stellen. ‘De reacties vinden plaats in de atmosfeer, dus het fijnstof slaat niet direct naast het park of bos neer.’ En verder wegen de voordelen van bomen op klimaat en milieu nog altijd ruim op tegen de nadelen. ‘Een bos blijft goed voor het milieu en de leefomgeving, fijnstof of niet. Dus blijf gewoon die parken aanleggen’, raadt Holzinger gemeenten aan.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Is het de geluidsoverlast langs de snelwegen en spoorwegen niet (weet je nog dat alle woningen moesten worden ge-naisoleerd), dan is het wel de zure regen en dan nu het fijnstof. Weten de wetenschappers al hoeveel rubber er in de omgeving van rotondes in het milieu raakt? Dat moeten alleen in Nederland al heel wat m3's zijn. Dt kan niet gezond zijn toch?
Is het jullie ook al opgevallen dat het tijdens het mestseizoen ondanks de massale investering in nieuwe "injecteerders" nog steeds naar koeienpoep ruikt?
Hoe dan ook, laten we er een smak overheidsgeld tegenaan gooien, dat werkt vaak het best.
zie artikel
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milie …