Podcast: Gemeenten naderen ravijnjaar
BNG podcastserie Meerwaarde aan Tafel.
Een nieuw zwembad, opgeknapt buurthuis of een mooi glad fietspad: allemaal zaken die de meeste mensen voor lief nemen. Maar voor gemeenten is het belangrijk dat er ook genoeg geld beschikbaar is om die projecten uit te voeren. Dat is precies waar het pijnpunt zit, want de Nederlandse gemeenten naderen in 2026 het gevreesde ravijnjaar. Vanaf dan komt er vanuit het Rijk minder geld bij de gemeenten binnen, en dat betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt over waar het geld uiteindelijk naartoe gaat.
Maar hoe kies je tussen een nieuw zwembad en de verduurzaming van de lokale basisschool? Is zo’n keuze wel te maken? En welke vorm van financiering heeft daarbij dan de voorkeur? Dat en meer vraagt presentator Maarten Bouwhuis aan Timothy Scheffers, treasurer bij de gemeente Lansingerland, en John Kuijten, relatiemanager bij BNG.
Zowel Kuijten als Scheffers delen de droom om uiteindelijk een sociale en duurzame samenleving te creëren voor toekomstige generaties. Maar is het ravijnjaar dan juist een kans voor beide partijen om dit te verwezenlijken, of vormt het een bedreiging? Volgens Scheffers moet de term ‘ravijnjaar’ in ieder geval serieus worden genomen. ‘Het is een pijnlijke analyse en een duidelijk signaal ook richting het Rijk dat zonder geld bepaalde projecten er niet komen.’
Wil je het hele verhaal horen? Luister dan de hieronder hele aflevering van de BNG podcast ‘Meerwaarde aan Tafel’: Gemeenten naderen ravijnjaar.
Meer weten over de meerwaarde van BNG?
U kunt zich nu abonneren op het BNG YouTube-kanaal.
n veel situaties is 'snoeien om te groeien' dan de geijkte methode, dit zelfstandig en/of samen met een aangrenzende Gemeente of in Regionaal verband. Denk aan de mogelijkheden van een regionale biblibliotheek met één of meerdere nevenvestigingen in de bij het proces betrokken Gemeenten, een regionale muziekschool, een regionale atletiekbaan, een regionaal wielercircuit, een regionaal overdekte zwembad met of zonder openluchtbad, het samenvoegen van sportacommodaties e..d.).
Soms kunnen ook grote besparingen kunnen bereikt op het gebied van de benodigde nutsvoorziengen.
Vrijkomende grond kan vaak worden gebruikt voor woningbouw, waarbij de grondopbrengsten kunnen worden gebruikt voor verbetering en modernisering van de accommodaties.
Belangrijk is altijd een goede beoordeling van de demografische factoren in een Gemeente, de bezettingsgraad van accommodaties en een verkenning om activiteiten te clusteren in of bij één accommodatie.