Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Blokkeren van nieuwbouw blijkt verdienmodel

De nieuwbouw lijdt in toenemende mate onder professionele bezwaarmakers.

14 augustus 2024
Een hardloper passeert een nieuwbouwwijk van de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek.
Een hardloper passeert een nieuwbouwwijk van de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek.ANP

Onder dreiging van een rechtsgang eisen bezwaarmakers hoge afkoopsommen van projectontwikkelaars. Brancheorganisatie Neprom spreekt van een ‘zeer onwenselijke ontwikkeling’. Ze heeft voor de bij haar aangesloten projectontwikkelaars inmiddels een handreiking opgesteld over hoe ze met deze bezwaarmakers om moeten gaan

Orthopedagoog Generalist Jeugd(zorg) | Amersfoort

BMC
Orthopedagoog Generalist Jeugd(zorg) | Amersfoort

Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Raad voor het Openbaar Bestuur
Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Chanteren

Dat bericht NRC Handelsblad. Volgens de krant worden veel bezwaarprocedures feitelijk ingezet om projectontwikkelaars te chanteren. Die weten zich immers voor nog hogere kosten geplaatst als een nieuwbouwproject door een juridische procedure met een jaar of meer wordt vertraagd. Claimers zouden inmiddels bedragen tot 100.000 euro van ontwikkelaars uitgekeerd hebben gekregen.

Uitzicht

Eerder dit jaar deed Binnenlands Bestuur samen met het Nederlands Dagblad onderzoek naar de omvang van de bezwaarmakerij. Daaruit kwam naar voren dat een één op de drie nieuwbouwprojecten in Nederland vertraging oploopt door juridische procedures van omwonenden. Vooral ‘aantasting van het uitzicht’ wordt aangevoerd als reden. Ook verwachte verkeersoverlast, angst voor inkijk en vrees voor een tekort aan parkeerplaatsen zijn ­belangrijke bezwaargronden.

Volkssport

Voormalig minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) noemde bezwaar maken tegen nieuwbouw toen al ‘volkssport nummer een’. Hij wilde dat tegengaan door procederende burgers via de wet Versterking regie op de volkshuisvesting rechtstreeks naar de Raad van State te verwijzen.

Duitse aanpak

Projectontwikkelaars zien meer in een Duitse aanpak, waar een lagere rechter eerst toetst of het bewaar gegrond is en of er procedurele fouten zijn gemaakt. Dat zou integere bezwaarmakers in een vroeg stadium kunnen scheiden van diegenen die vooral uit zijn op geld.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Je zou het ook kunnen zien als een structurele manier van omkoping van projectondernemers die spontaan met geld gaan wapperen als je je bezwaren intrekt. Aangezien dit bericht van NEPROM komt zal ik er niet veel naast zitten. De hele bouwwereld drijft op fraude, ziehier de "onderheide fundering":
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouwfraude
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-bouwfraude-20-jaar-een-explosief-dossier
Hielco Wiersma
Het vragen om planschadevergoeding is géén chantage als er sprake is van werkelijke schade bij woningbouwplannen. Projectontwikkelaars die spontaan met geld wapperen om bij burgers, bedrijven en Overheden vergunningsprocedures te versnellen behoren te worden vervolgd.
Advertentie