Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bijna zeven op tien plastic flessen hergebruikt

De invoering van statiegeld op alle plastic flessen is best succesvol. Toch werd de doelstelling lang niet gehaald.

ANP
07 augustus 2023
plastic.jpg

Er moeten nog meer innamepunten komen voor kleine en grote plastic flessen met statiegeld, zegt het Afvalfonds Verpakkingen in zijn jaarverslag over 2022. Anders zal de wettelijke doelstelling van 90 procent recycling niet worden gehaald.

Secretaris-directeur

Regio Achterhoek via Geerts & Partners
Secretaris-directeur

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

90 procent

Volgens het Afvalfonds werd vorig jaar 68 procent van alle plastic flessen en flesjes ingezameld. Jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen grote plastic flessen op de Nederlandse markt gebracht en ook 1 miljard kleine flesjes. De wettelijke doelstelling voor die inzameling ligt op 90 procent. Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine flesjes. Er zat al een kwartje statiegeld op grotere flessen.

Niet tevreden

Directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds zegt dan ook ‘nog niet echt tevreden’ te zijn. ‘Toch verdient de consument hier een compliment, omdat die in korte tijd een flinke gedragsverandering heeft laten zien. Van alle Nederlanders is 91 procent bekend met de 15 cent statiegeld op kleine plastic flessen. Dat is mooi, maar moet beter. We weten dat gedragsverandering tijd kost. Extra communicatie, het voortdurend herhalen van de boodschap én het uitbreiden van innamepunten moeten het inlevergedrag verder positief beïnvloeden.'

Innamepunten

Er zijn nu meer dan 28.000 innamepunten voor statiegeld. Het gaat om ruim 5000 punten bij onder meer supermarkten, grote tankstations en op NS-stations zoals Utrecht CS en Amsterdam CS waar je statiegeld terugkrijgt. Daarnaast zijn er ongeveer 23.000 innamepunten bij bijvoorbeeld sportverenigingen en bioscopen waar het statiegeld dan naar een goed doel gaat.

Statiegeldjagers

Sinds 1 april van dit jaar zit er ook 15 cent statiegeld op blikjes. Jaarlijks worden ruim 2,5 miljard blikjes bier, fris en andere dranken op de Nederlandse markt gebracht. Ook hier wordt een grote reclamecampagne voor gevoerd. Inmiddels weet 98 procent van de Nederlanders dat er statiegeld op blik zit, aldus het Afvalfonds. Hoewel veel grote steden melden dat het zwerfvuil rond afvalbakken toeneemt door ‘statiegeldjagers’, ziet het Afvalfonds ook al een duidelijke vermindering van het aantal blikjes in het zwerfafval. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie