Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Bevoordeel bouw natuurinclusieve woningbouwprojecten’

Tweede Kamer neemt motie aan, geïnspireerd op Culemborgsche wijk Parijsch,

01 oktober 2024
Een bouwkraan bij een ondergaande zon, met kauwtjes in de lucht.
Een bouwkraan bij ondergaande zon, met kauwtjes in de lucht.ANP

Natuurinclusieve en klimaatadaptatieve woningbouwprojecten moeten sneller dan reguliere bouwprojecten van de grond kunnen komen. Daar zal het ministerie van LVVN, samen met provincies en gemeenten, voor moeten zorgen. Dat is de uitkomst van een dinsdag in de Tweede Kamer aangenomen motie, van de hand van VVD en GroenLinks/PvdA. Die motie verzoekt om een rijkshandreiking voor de decentrale overheden, met oog op een nieuwe beoordelingsmethodiek ten faveure van bouwprojecten die natuurkwaliteit toevoegen aan een gebied. Staatssecretaris Rummenie had de motie ontraden, tijdens een eerder Kamerdebat.

Burgemeester

Gemeente Dalfsen
Burgemeester

Communicatieadviseur

JS Consultancy
Communicatieadviseur

De wijk Parijsch

De indiener van de motie, VVD-Kamerlid Thom van Campen, haalde zijn inspiratie uit een woningbouwproject in de Culemborgsche wijk Parijsch, met in woningen ingebouwde nestkasten, en veel ruimte voor water en groen. Volgens het Kamerlid kan de betreffende projectontwikkelaar ‘laten zien dat de ecologische situatie sterker en beter wordt dan die daarvoor was’. Hij verwijst naar een eigen monitoring door ecologen van betreffend bouwbedrijf Heijmans. Van Campen refereerde in een eerder Kamerdebat ook aan de op natuurinclusieve bouw gerichte adviesclub NL Greenlabel, eveneens aan Heijmans verbonden

Het VVD-Kamerlid ziet in het bevoordelen van dit type natuurinclusief gebouwde woonwijken een oplossing voor woningbouwprojecten die in de buurt van de beschermde natuurgebieden maar met moeite een natuurvergunning krijgen.

Uiterlijk 1 december

Een andere dinsdagmiddag aangenomen motie, ingediend door NSC en CDA, verordonneert dat landbouwminister Femke Wiersma uiterlijk 1 december laat weten hoe ze Nederland van het stikstofslot haalt en PAS-melders een oplossing biedt. Al eerder had Wiersma aangekondigd eind dit jaar in een Kamerbrief de contouren te schetsen van haar aangepaste stikstofbeleid, die meer op emissie dan op depositie gericht zal zijn. Als er niet snel iets gebeurt, dreigt vanaf 1 maart 2025 opnieuw handhaving van PAS-melders. Dit zijn een paar duizend boeren die geen natuurvergunning hebben en dus formeel illegaal bezig zijn. Die situatie ontstond door het plotse einde in 2019 van het Programma Aanpak Stikstof.

Op papier

Een eveneens dinsdag aangenomen motie, dit keer van ChristenUnie, VVD, en CDA, wil dat Wiersma met oog op de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen een emissierechtensysteem voor de landbouw gaat invoeren, gericht op beprijzen en normeren. Zij wensen een tijdlijn te zien wat betreft de invoering van die emissierechten, en hoe die vertaald worden naar individuele boerenbedrijven. Het kabinet wil gaan werken met voor elke boer een afrekenbare stoffenbalans. Volgens het regeerakkoord komt er nog dit jaar een actieagenda op papier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie