Beroep tegen Middenmeers datacenter afgewezen
Plannen voor een omstreden datacenter in Wieringermeer kunnen doorgaan. De rechter wees het beroep af van stichting Red de Wieringermeer.
Microsoft mag doorgaan met de ontwikkeling van een datacenter in de gemeente Wieringermeer in de kop van Noord-Holland. Een beroep ertegen van een stichting die zich inzet voor het cultuurlandschap in die regio hield voor de rechter geen stand.
Niet eens
De Stichting Red de Wieringermeer was het niet eens met de door de gemeente aan Microsoft verleende omgevingsvergunning. Volgens de stichting was de brandveiligheid op het terrein in het geding en leidt de vestiging van het datacenter tot een toename van de stikstofdepositie op omliggende Natura2000-gebieden.
Natura2000
Volgens de rechter strekken de brandveiligheidsregels uit het Bouwbesluit slechts tot bescherming van de belangen van eigenaren en gebruikers van gebouwen. De stichting is dat niet op het terrein. Verder blijkt uit het doel van de stichting niet dat zij opkomt voor het algemene belang van bescherming van natuurwaarden in Natura2000-gebieden. ‘Eiseres kan gelet hierop niet in rechte opkomen voor (…) het in deze procedure relevante Natura2000-gebied Duinen Den Helder-Callantsoog.’
Omstreden
De besluitvorming over de datacenters is omstreden. Eerst verleende de gemeente aan Microsoft een omgevingsvergunning, maar die bleek niet bevoegd. Vervolgens gaf in 2021 de provincie Noord-Holland groen licht, maar zonder dat Microsoft op dat moment de benodigde vergunningen had voor de bouw.
Onderzoek
In februari 2023 besloot de gemeente een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de besluitvorming over de datacenters. Dat had najaar 2023 moeten zijn afgerond. Maar het onderzoek loopt vertraging op. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt het pas na 5 maart van dit jaar afgerond.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
1. geen Rijksbeleid en regelgeving via de Rijksoverheid. Alle samenhangende consequenties van het realiseren van datacenters (water- en electriciteitsverbruik) in combinaties met de beschikbare capaciteit van de netwerken werden volledig onderschat.
2. grote onduidelijkheid over de bevoegheid van Overheden rond de vergunningverlening.
3. halverwege tijdens de uit de hand lopende processen (Hollands Kroon, Zeewolde) werden onder druk van critici en de Tweede Kamer de spelregels alsnog aangepast.
4. wie betaalt de door de Gemeenten opgelopen schade vanwege de noodzakelijke extra inzet van deskundigen, ambtelijke ondersteuning e.d.?