ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Warmtetransitie gemeenten

Warmtetransitie gemeenten. Verduurzamen en aardgasloos bouwen zijn niet langer vrijblijvend. En van gemeenten wordt verwacht dat zij de regie nemen.

08 januari 2019
aardgasvrije-wijken.jpg

Verduurzamen en aardgasloos bouwen zijn niet langer vrijblijvend. Nieuwe gebouwen krijgen in principe geen gasaansluiting meer ('inkeerregeling nieuwbouw'). Bovendien is een prikkel om de CO2-uitstoot terug te dringen, het verhogen van de energiebelasting.

Daardoor wordt de energierekening hoger, en wordt het financieel iets aantrekkelijker om te investeren in verduurzaming. De deeltafel 'financiering en normering' onderzoekt daarbij hoe liquide middelen kunnen worden verkregen met gebouwgebonden financiering. Ook wordt onderzocht hoe er een vrijere markt kan ontstaan voor warmte ('meer duurzame warmte'). Als aanjager, ook wel 'startmotor' genoemd, ziet het Rijk de woningcorporaties. En van gemeenten wordt verwacht dat zij de regie nemen, door aan te geven in welke volgorde de wijken van het aardgas afgaan: de wijkgerichte aanpak. De deeltafel binnen de sectortafel Gebouwde Omgeving die dit verder uitwerkt heet: 'Masterplan/wijkaanpak'.

Download hier de door bbn geschreven whitepaper. Wilt u meer weten over deze whitepaper of heeft u andere vragen met betrekking tot de warmtetransitie? Neem dan contact op met onze adviseur duurzaamheid, Paul Dielissen, 088 – 2262442.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Energiebelasting verhogen is dus GEEN prikkel om de CO2 uitstoot terug te dringen, maar gewoon een ordinaire strafmaatregel. Waar even aan voorbijgegaan wordt is dat veel huizen helemaal geen mogelijkheid hebben voor energiepanelen op dak omdat de dak belasting dit niet toelaat en ook al zijn voorzien van dubbel glas en extra isolatie. Waar het bij dat rot parlement aan ontbreekt is er voor zorgen dat er aanbod is als vervanging voor gas, de leidingen etc liggen er al. Die ontwikkelingen zijn er wel, maar worden niet gestimuleerd. Met andere woorden de gewone burger wordt tegen de muur gezet om te kiezen uit slechte niet rendabele maatregelen en kan geen kan op. Dan is deze burger straffen met een energiebelasting dus een strafmaatregel en weer ordinaire diefstal.
Monique
Helemaal eens met J. Nijenhuis
H. Wiersma / gepens.
Burgers betalen zich al scheel aan de extra VVD-belastingen.Terwijl pensioenen al 10 jaar nagenoeg op nihil staan verdient het Rijk jaarlijks minimaal 25 miljard euro door de zgn. lage fictieve ECB-rente op de staatsschulden en aan lagere renteaftrek op hypotheken. De staatsschuld is inmiddels drastisch verminderd.vooral over de ruggen van de gepensioneerden. Het aantal 60-plussers -vaak ook nog zonder banen- dat over niet al te lange tijd in dozen op straat moet slapen gaat de komende jaren drastisch stijgen. De triest voor woorden dat gepensioneerden zo langzamerhand worden gedwongen om naar de gele hesjes te grijpen nu zelfs het wetsvoorstel van Martin van Rooijen (50-Plus) door de gevestigde orde (o.a. VVD, CDA, D'66, CU en PvdA) in de Tweede Kamer is gecanceld.