Houtbouw, maar hoe?
Nieuwe reeks opleidingen en trainingen geeft inzicht aan professionals.
De bouwopgave in Nederland is groot. Maar de klimaatdoelen en de bouwopgave gaan niet samen met traditionele bouwmethoden. Door in hout of met andere biobased materialen te werken kan wel gebouwd worden binnen de grenzen van de planeet. Bouwen in hout is voor veel partijen wennen. Projecten komen moeizaam tot stand. Om de sector vooruit te helpen wordt een nieuwe reeks opleidingen en trainingen geintroduceerd.
Houtbouw is niet geheel nieuw in Nederland maar ook nog geen mainstream bouwmethode. Het wordt tijd dat houtbouw uit de sfeer van pilots en proefprojecten komt. Daarom is het noodzakelijk dat professionals kennis ontwikkelen. Denk aan de do’s en don’ts en de knelpunten en oplossingen voor het bouwen in hout. Ook de misverstanden over bouwen in hout (zoals brandveiligheid) moeten met goede antwoorden worden ontkracht.
In Amsterdam start nog dit jaar de bouw van de school Wisperweide. Dit is een basisschool met voor- en naschoolse opvang in Weesp. Wisperweide is de eerste school die het geprefabriceerde houten modulaire systeem van Circlewood toepast. In de komende jaren wil Amsterdam nog meer scholen in hout uitvoeren en heeft daarvoor afspraken gemaakt met verschillende consortia.
Amsterdam neemt dus het voortouw in het vertrouwd raken met houtbouw als gemeente. Zicht krijgen op techniek, kosten en proces van een houtproject is cruciaal om een succesvol project uit te voeren.
Meer weten?
Meer informatie over nieuwe trainingen en opleidingen? Zie de drie opleidingen over houtbouw.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.