Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Protest tegen sloop 'historisch' gemeentehuis Lelystad

Architecten en bewoners protesteert tegen de sloopplannen van het historische pand de Waterwijzer in Lelystad dat uit jaren zeventig van de vorige eeuw komt.

30 september 2011
Echt oud kun je een gebouw uit begin jaren zeventig van de vorige eeuw niet noemen. Maar voor Lelystadse begrippen is de Waterwijzer een historisch pand. Een groep architecten en bewoners protesteert tegen gemeentelijke sloopplannen.

Tijdelijk gemeentehuis
Het voormalige kantoorgebouw, ontworden door Evert Jelle Jelles, werd destijds gebouwd voor de Dienst der Zuiderzeewerken. Het deed ook dienst als belastingkantoor en was tot voor kort in gebruik als tijdelijk gemeentehuis. De gemeente heeft de grond verkocht en kondigt aan dat het gebouw en de bijbehorende fietsbrug worden gesloopt om aan de vrijkomende grond een andere – niet nader genoemde – bestemming te geven.


Markant
Interieurarchitect en inwoner Ab Oosterhof is samen met collega’s en inwoners in actie gekomen om de sloop tegen te houden. ‘Het gebouw is te markant om zomaar te slopen. Je kunt van mening verschillen over de vraag of de Waterwijzer mooi of lelijk is, maar het is een stuk geschiedenis van Lelystad.’


Fietspad door het gebouw
Bijzonder volgens hem is dat het gebouw de verwezenlijking is van het uitgangspunt van gescheiden verkeersstromen in Lelystad. Een verhoogd fietspad verbindt – dwars door het gebouw – twee wijken met elkaar. ‘De architect heeft het gebouw ‘opgetild’. Daardoor ontstaat ruimte voor andere functies onder het gebouw, voor wegen en parkeren.’


Vorm
Ook het ontwerp zelf heeft bijzondere, modernistische elementen. De vorm ervan verwijst van bovenaf gezien naar de structuur die de ontwerpers van Lelystad voor ogen hadden bij het creëren van de stad, legt Oosterhof uit.


Investeerders
Met een petitie tegen sloop proberen de architecten zoveel mogelijk mensen binnen en buiten Lelystad te mobiliseren en de gemeente op andere gedachten te brengen. Er is nog van alles mogelijk met de Waterwijzer, volgens Oosterhof. ‘Ik ben al benaderd door investeerders die het gebouw wel willen opknappen en een herbestemming willen geven. Bijvoorbeeld als verzameling kleine werkunits voor zzp’ers. Daar is enorme behoefte aan.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B.Diender / projectleider
Als oud inwoner van Lelystad , werknemer Rijksdienst en bewoner van de Damrif was dit gebouw destijds een markant herkenningspunt. De architectuur en stedenbouwkundige uitwerking gaf aan waar Lelystad voor stond namelijk nieuw, gedurfd en eigentijds.

Slopen is net zo erg als de Martini uit de stad neerhalen
eva
Historisch? hahahahahha. Een mislukte, naargeestige stad. Het resultaat van links wanbeleid. Spuiglelijke stad
Atoom
Echt historisch zijn de gebouwen op het werkeiland. Deze moeten bewaard en beschermt blijven, dit is een stukje geschiedenis waarop Nederland trots mag zijn. Een grouwgrijs betonnen gebouw is dat niet en is geen gemis voor de Stad of ons land.
han / laborant
Dit is zeker een historisch bouwwerk kenmerkend voor de tijd waarin het ontworpen en gebouwd werd.
Desirée uit Lelystad
De gebouwen op Maerlant, het gebouw waar jeugdzorg in zit evenals het hele Lelycenter zijn naargeestige gebouwen. Wat mij betreft is dat hele stuk aan vernieuwing toe. Nu is het oerlelijk.
Veelkantie
Zijn er werkelijk mensen die dit deprimerende vervallen blok grauwe beton als 'historisch erfgoed' zien? Please!

De 'De Zwarte Madonna' in Den Haag was een pracht object vergeleken met dit stuk je nihilistische troosteloze architectuur. En dat moest ook aan de tijdsgeest geloven .

Haal weg dat ding. Zet er iets moois neer. Het ontsiert de complete buurt. Sterker nog, het ontsiert Lelystad. Overal haalt men in Lelystad de toen kennelijk zo moderne overdosis aan grauwe betonnen ellende weg en de stad knapt er gigantisch van op. Laat men niet ophouden met het vernieuwen en aantrekkelijker maken van Lelystad omdat er een paar lieden zijn die denken dat betonrot een moderne verworvenheid is.
pkrol80 / particulier
Er is inmiddels veel gebeurd waaronder een businessplan voor renovatie van De Waterwijzer. Er is een kans dat De Waterwijzer blijft bestaan. Ik kom graag in contact met mensen die in De Waterwijzer hebben gewerkt. Contact via: p.krol80 [at] chello.nl.
E. Diepenmaat / adviseur Ruimtelijke Ordening
Vooral bewaren maar zorgen voor eigentijdse invulling. Gebouw was zijn tijd ver vooruit. Dubbel grondgebruik avant la lettre en logisch inspelend op het nog altijd unieke gescheiden verkeersstelsel. Maak het gebouw bestemmingvrij.
Advertentie