ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hitteplan voor gemeente Den Haag

Hitteplan voor gemeente Den Haag. Gemeente bereidt zich voor op klimaatveranderingen

21 juni 2021
Arcadis-maakt-hitteplan-voor-gemeente-Den-Haag.jpg

De gemeente Den Haag bereidt zich voor op klimaatveranderingen. Mede om deze reden heeft advies- en ingenieursorganisatie Arcadis de opdracht gekregen om een hitteplan te maken voor de gemeente. Hiermee wil Den Haag ervoor zorgen dat kwetsbare groepen mensen beschermd worden tijdens een periode met hoge temperaturen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met hitte-gerelateerde gezondheidsproblemen. Dat maakte Arcadis maandag bekend.

Het Haagse lokale hitteplan wil dat individuele verzorgers en professionals, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties tijdens een periode van hitte goed met hun achterban blijven communiceren over het tegengaan van hittegerelateerde gezondheidseffecten. Den Haag loopt hiermee voorop, want het ligt in de lijn der verwachting dat alle Nederlandse gemeentes op termijn een hitteplan opstellen om de effecten van deze klimaatveranderingen het hoofd te bieden.

De belangrijkste elementen in dit plan gaan onder meer over het beperken en aanpakken van hitte-gerelateerde gezondheids- en welzijnsproblemen naast het bevorderen van zelfredzaamheid en samenredzaamheid. Door het maken van goede afspraken tussen de gemeente en betrokken organisaties kunnen de partijen gestructureerd taken en activiteiten uitvoeren als Nationaal Hitteplan –door het RIVM- wordt geactiveerd. Denk bijvoorbeeld aan organisaties als bijvoorbeeld GGD, GHOR en het Rode Kruis.

‘De klimaatverandering gaat snel. Een zomerse dag die in het huidige klimaat eens per tien jaar voorkomt, komt in 2050 eens per vijf jaar voor. Dus ook wordt dan het Nationale Hitteplan steeds vaker actief’, aldus directeur Marjan den Braber van Arcadis. ‘De gemeente Den Haag neemt hier het voortouw en is één van de eerste gemeentelijke organisaties die een hitteplan maakt. De gemeente borgt de kwaliteit van het hitteplan door de belangrijkste stakeholders te blijven betrekken bij het opstellen hiervan. Zo is de gemeente klaar voor actie als het kwik echt hard oploopt.’

 

Neem contact op met Tim Preger voor meer informatie en vragen.

Tim Preger, Woordvoerder/Senior Adviseur Communicatie

+31 (0)6 2706 2406 / contact

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Brouwer / Senior beleidsmedewerker
Ik zou zeggen, voorkomen is beter dan genezen. Per saldo zie ik in mijn stad en wijk en ook in Zuidwest dat er sprake is van stedelijke verdichting en ontgroening, wat zal leiden tot toenemende hittestress. Zie bijvoorbeeld de bouwplannen voor het Florence Nightingale Park in mijn wijk (de dichtsbevolkte van Den Haag) waarbij 470 volwassen bomen zijn gesneuveld en zie de voorgenomen verwijdering van veel groen, waaronder de ecologische zone, in Den Haag Zuidwest en de verdichtingsplannen voor deze wijk.(zie recentelijk o.a. op Denhaagfm.nl: Den Haag Zuidwest wordt met nieuwe plannen minder groen: ‘We hadden toch besloten dat te behouden?’
Robin / influencer
@ Jos. Je moet begrijpen dat alleen de echt dure, toonaangevende wijken van Den Haag het groen zullen behouden. Voor de andere wijken geldt: weg met die zooi, alleen maar duur onderhoud en staat woningbouw in de weg. Prima toch?