Anti-herrieherrie
De Assense woonwijk Baggelhuizen lijdt onder de herrie van het TT-circuit, de TT-Hal, de A28 en een schietterrein van de landmacht. Met geluidswallen verjaag je niet het kabaal, dat doe je wel door kabaal op het kabaal te richten. PvdA-raadslid Luc Rengers heeft een motie ingediend.
Spraakmaker: Luc Rengers
Is de TT zo erg?
Vorig jaar was ik er voor de vijftigste keer, dus mij hoort u niet klagen. Ik ben net als iedere andere geboren en getogen Assenaar liefhebber van motorsport. Maar er zijn ook mensen, vooral in de wijk Baggelhuizen, die stapelgek zeggen te worden van het motorgeluid. Of van de ‘house parties’ in de TT-Hal.
U komt ze te hulp.
Je kunt geluidswallen bouwen, maar het geluid van een circuit is nogal breed. Als je op grotere afstand een scherm neerzet, dichtbij kan niet vanwege de veiligheid, dan heeft dat geen zin. Je zou het geluid van het circuit met tegengolven moeten neutraliseren. Je creëert als het ware een geluidslandschap. Het moet zelfs mogelijk zijn om tijdens de race of het dansfeest niet het geronk van de motoren of het gestamp van de bassen te horen, maar het geruis van de zee. Op het circuit hoor je de motoren en in Baggelhuizen de rustgevende branding. ‘Assen aan Zee’ is echt geen dwaze toekomstmuziek.
Hoe komt u erop?
Ik was op bezoek bij een bedrijf in Assen, Incas 3, dat zich bezighoudt met sensortechnologie. Assen heeft niet voor niets de bijnaam ‘sensor city’. Er zitten hier inmiddels zes bedrijven die zich bezighouden met deze nieuwe technologie. Assen is uniek in de wereld. Bij dat bedrijf hoorde ik van de antiherrieherrie. In Osaka staan pal naast een snelweg woonflats en het schijnt dat ze door het gebruik van anti-geluidgeluid geen last hebben van de weg.
Wat vindt de gemeente van uw idee?
Ik heb een motie ingediend, maar ze is aangehouden. Men vond het verkiezingsretoriek. We kunnen de motie na de verkiezingen indienen, maar is dat niet meer nodig. De wethouder heeft het verhaal opgepikt. Er is maar liefst 24 miljoen euro beschikbaar voor ‘sensor city’. Waarom besteed je niet een deel van dat geld aan de ontwikkeling van het geluidslandschap? Dat is goedkoper dan het voeren van rechtszaken, het mislopen van inkomsten door het schrappen van evenementen of de bouw van geluidswallen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.