Mega-sale vastgoed gemeente stokt
De Gelderse gemeente Lingewaard baarde vorig jaar opzien door al haar vastgoed te koop aan te bieden, 199 gebouwen in totaal. Bij zeven gebouwen – twee scholen, twee gymzalen, twee culturele centra en een sporthal – had de gemeente vele jaren achtereen verzuimd om onderhoud te plegen.
Lingewaard gooide vorig jaar al haar vastgoed op de markt om onderhoudskosten te reduceren. Slechts een paar panden blijken intussen verkocht.
Alles te koop
De Gelderse gemeente Lingewaard baarde vorig jaar opzien door al haar vastgoed te koop aan te bieden, 199 gebouwen in totaal. Bij zeven gebouwen – twee scholen, twee gymzalen, twee culturele centra en een sporthal – had de gemeente vele jaren achtereen verzuimd om onderhoud te plegen. De post achterstallig onderhoud was daardoor opgelopen tot zo’n kleine 3 miljoen euro, een bedrag dat bij verder uitstel van het onderhoud snel zou toenemen.
Lastenverzwaring
Nu had de gemeente het onderhoud alsnog kunnen laten uitvoeren. Alleen: er was geen geld. En het werd weinig opportuun geacht om de burger met een lastenverzwaring te confronteren, omdat Lingewaard nog maar vier jaar geleden de onroerendezaakbelasting met 54 procent had verhoogd om financieel schoon schip te maken.
Verkopen voor onderhoud
Lingewaard ging op zoek naar een andere oplossing en vond die daar waar het probleem zat: in het vastgoed. Als het zou lukken om voor 3 miljoen euro aan panden te verkopen, kon het onderhoud alsnog worden gepleegd. Met instemming van de voltallige gemeenteraad begon vorig jaar april de actie ‘alles verkopen, tenzij’ er echt heel goede redenen zijn om een pand in bezit te houden. Ambitie: nog voor het eind van dat jaar het tekort op het onderhoudsbudget ‘zoveel als mogelijk’ wegwerken.
Geen informatie over resultaten
We zijn benieuwd naar de resultaten van de actie, maar hebben pech. De verantwoordelijk wethouder wil praten noch informatie verstrekken. Gevraagd naar het waarom stelt een ambtenaar dat een breed verspreide publicatie de onderhandelingspositie van de gemeente negatief zou kunnen beïnvloeden. ‘Alsof niet elke makelaar hier in de regio het verhaal Lingewaard kent’, schamperen de raadsleden Pierre Cuypers en Frans Schut van respectievelijk de oppositiepartijen D66 en B06-L2000. ‘Je kunt toch gewoon nee zeggen als een bod je niet bevalt?’
Amper resultaat
Cuypers denkt dat het nieuwe college, aangetreden na de verkiezingen van maart, wil verbloemen dat ze amper resultaat heeft geboekt. Volgens Schut geldt dat evenzeer het oude college dat vorig jaar het initiatief nam: te weinig verkoop. De laatste openbare voortgangsrapportage van de verkoop is van vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar, de verkoopactie loopt dan bijna een jaar. Er staat geschreven dat tot dan toe twee panden zijn verkocht, samen goed voor 700.000 euro, waaronder de monumentale ‘Brugdijk’ in Bemmel (vraagprijs: 750.000 euro). Nog eens 500.000 euro is ‘op afzienbare termijn te verwachten’, schrijft het (oude) college. Na aftrek van een ton proces- en administratiekosten resteert 1,1 miljoen euro aan opbrengst, zo rekent ze, een derde van het beoogde resultaat.
Reële opbrengsten
B06-L2000-fractievoorzitter Schut plaatst vraagtekens. ‘Je kunt wel op binnengekomen liquiditeit wijzen, maar de panden hebben ook een boekwaarde. Die moet je ervan afhalen. Bovendien moet je vaak onderhoud aan een pand plegen om het in de verkoop te kunnen zetten. De reële opbrengst zal daarom een paar ton zijn, hooguit.’
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.