Afvalcentrales willen eind aan importheffing
De Nederlandse afvalcentrales trekken opnieuw bij het kabinet aan de bel over de importheffing op buitenlands afval. De maatregel leidt niet tot de beoogde reductie van CO2, en zet de investeringen binnen de sector onder druk, betogen ze.
De Nederlandse afvalcentrales trekken opnieuw bij het kabinet aan de bel over de importheffing op buitenlands afval. De maatregel leidt niet tot de beoogde reductie van CO2, en zet de investeringen binnen de sector onder druk, betogen ze.
Urgenda
De importheffing werd begin vorig jaar ingevoerd als onderdeel van de snelle maatregelen die het kabinet moest nemen naar aanleiding van het Urgenda-vonnis. Met het importeren van afval uit het buitenland en het verbranden ervan, importeert ons land immers ook CO2, zo was de redenatie. Maar de grote Nederlandse afvalcentrales die al dat afval verwerken, twijfelen aan de daadwerkelijke CO2-besparing die het oplevert. Een nadere onderbouwing van de milieueffecten door het kabinet hebben ze naar eigen zeggen nog niet gekregen.
Inkomsten
Bovendien kost het verhogen van de kosten van de verwerking van buitenlands afval een aanzienlijk deel van de inkomsten van de centrales. En dat kan effect hebben op de inzet van duurzame energie. Afvalcentrales zijn een grote bron van industriële restwarmte voor warmtenetten naar bedrijven en woningen. Met de grotere aandacht voor warmtenetten in de energietransitie spelen ze al een aanzienlijke rol: 11% van de duurzame energie in Nederland komt van afvalcentrales. Maar gezien de toekomstige uitbreiding van warmtenetten voor bestaande woningen, kan die rol nog veel groter worden. Veel overheden zijn juist op zoek naar alternatieven voor fossiele verwarming van woningen voor hun warmtetransitieplannen.
Rendement
Maar de heffing leidt tot een lager financieel rendement, en dus minder investeringen in milieumaatregelen als recycling en hernieuwbare energie, zeggen de centrales. Bovendien wordt buitenlands afval, als het niet wordt verwerkt in Nederland, waarschijnlijk elders gestort. Het overgrote deel van de buitenlandse afvalstroom komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar een groot tekort is aan verbrandingsinstallaties.
Intrekken
De centrales willen andere maatregelen nemen om de CO2-uitstoot met dezelfde 0,2 megaton te verlagen om alsnog de Urgendanorm te halen. Zo kunnen ze bij bepaalde installaties CO2 afvangen, warmtenetten uitbreiden en onderdelen die veel CO2 uitstoten sluiten. Maar dan moet het kabinet de importheffing intrekken.
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik durf de bewering wel aan dat gemeenten ook zonder die extra belasting alle moeite doen om het HHA efficiënt en met zoveel mogelijk hergebruik te laten verwerken. Zijn ze namelijk wettelijk verplicht.
Op termijn 30 kg/pppj HHA is misschien haalbaar maar dan moeten we geen nieuwe warmtenetten aanleggen want die krijgen we niet gevuld. Het is het één of het ander!
M.i. moet je voor afval andere maatstaven aanhouden. Daar zitten over het algemeen gevaarlijke stoffen in, met alle milieuproblemen die daarbij horen. Je gaat geen troep uit andere landen importeren en dus ook niet exporteren. Derhalve op dat gebied een zeer terughoudend en eerlijk beleid voeren.
Het hele beleid zet in op minder afvalverbranding. Dan gaat het niet aan om te lamenteren over teruglopende verdiensten. Van tweeën een. Of het beleid is fout, of men neemt de terugloop van verdiensten op de koop toe.
En @Petra, 30kg is geen wettelijke verplichting. Dat maak je je zelf wijs. Kwalijk dat je dat op deze plek als misverstand doorgeeft aan Binnenkandse Bestuurders. 30kg is een programma wens, maar geen wet. Er zijn zelfs heel erg goede redenen om er niet naar te streven.
Je hebt niets begrepen van mijn opmerking en ik vind je denigrerende manier van reageren niet in orde!
Die 30 kg is nog steeds het doel van I&W, vraag is alleen: wanneer. Ik pleit er juist voor om daar nog eens over na te denken omdat je ook hier geen 2 heren kunt dienen.
Allereerst Afval mag alleen de grens over bij nuttige toepassing ! Nuttige toepassing met materiaal en/of energiehergebruik
Import- of exportheffingen zijn een extra belasting die het milieu niet helpen maar zijn ingevoerd om extra geld te innen naast alle andere belastingen
Belangrijk is dat het kabinet versneld met maatregelen komt die een grote impact hebben op de grootste veroorzakers van luchtverontreiniging. Met kleine maatregelen zoals een importheffinkje kom je er niet. De prijs om niet in te grijpen is te hoog.
Miljarden kunnen we besparen op gezondheidskosten door nu de luchtkwaliteit te verbeteren. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.