Adviescollege kritisch over Digitaal Stelsel Omgevingswet
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) werkt verre van voldoende, blijkt uit een uitgelekt concept-advies van Adviescollege ICT-Toetsing.
Onderzoeksplatform Follow the Money wist het conceptrapport te achterhalen. Daarin stelt het adviescollege dat gemeenten het DSO de afgelopen maanden onvoldoende hebben kunnen testen, waardoor er ook ‘onvoldoende zekerheid over werkbaarheid, betrouwbaarheid en stabiliteit’ bestaat. Daarmee lijkt het vijfde uitstel van de Omgevingswet weer een stap dichterbij.
Noodreparaties
Bovendien zijn de testen volgens het college niet gestandaardiseerd, is er geen integrale test voor het gehele systeem, geen aparte testomgeving en worden fouten niet centraal bijgehouden en geanalyseerd, aldus parafraseert Follow the Money het rapport. Het Adviescollege ICT-Toetsing rekent erop dat er nog minimaal twee jaar noodreparaties nodig zullen zijn om de ict-risico’s tot een ‘aanvaardbaar niveau’ terug te brengen.
TAM's
Ook over de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM's) is het kritisch. Die zouden weliswaar het risico op ict-falen bij gemeenten beperken, maar zijn ook dusdanig ingewikkeld dat veel gemeenten die niet voor 1 januari aanstaande volledig in gebruik kunnen nemen.
Definitieve rapport
De bevindingen in het conceptrapport sluiten aan bij recent onderzoek van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren die in hun gemeente voor de aansluiting op het DSO verantwoordelijk zijn. Het definitieve rapport van Adviescollege ICT-Toetsing wordt naar verwachting begin volgende week openbaar gemaakt.
Eerste Kamer
De Eerste Kamer moet begin november besluiten over de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. Naast het advies van het Adviescollege ICT-Toetsing is daarvoor ook een onderzoek onder gemeenten van belang. Ook daarvan worden de uitkomsten op korte termijn bekendgemaakt
Maar we gaan toch door.