Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

200 miljoen voor aanpak energiearmoede

Woonminister Hugo de Jonge stelt versneld 200 miljoen euro beschikbaar om mensen te helpen met eenvoudige energiebesparende maatregelen.

ANP
17 maart 2023
Tochtig huis
Shutterstock

Het kabinet zet extra vaart achter maatregelen om energiearmoede tegen te gaan. Het rijk stelt 200 miljoen euro beschikbaar zodat teams van zogenoemde energiefixers in arme wijken met veel slecht geïsoleerde huizen langs de deuren kunnen gaan.

Strategisch projectmanager gebiedsontwikkeling

Yacht
Strategisch projectmanager gebiedsontwikkeling

Gemeentesecretaris/algemeen directeur

Castanho in opdracht van Gemeente Súdwest-Fryslân
Gemeentesecretaris/algemeen directeur

Beter afstellen

Energiefixers helpen mensen bijvoorbeeld bij het beter afstellen van hun verwarmingsinstallatie, het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen waardoor hun verbruik daalt. Nog voor de komende winter moeten zoveel mogelijk huizen worden aangepakt.

Belangrijke stap

De Jonge spreekt van een belangrijke stap in de strijd tegen energiearmoede. 'Energiefixers kunnen je helpen met eenvoudige maar effectieve energiebesparende maatregelen', aldus de bewindsman. 'Je krijgt daarmee meer grip op je energielasten en een comfortabel en energiezuiniger huis. Een belangrijke stap in de strijd tegen energiearmoede.'

100 miljoen extra

Daarnaast komt vanuit het Nationaal Isolatieprogramma versneld een bedrag van 100 miljoen euro extra beschikbaar dat gemeenten kunnen inzetten voor ingrijpendere isolatiemaatregelen. De totale pot komt daarmee op 300 miljoen euro. Met dat geld kunnen naar verwachting ruim 200.000 tochtige koopwoningen worden verbeterd.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
In plaats van die 200 miljoen geleende centen uit te delen worden ze over de balk gesmeten. Om moedeloos van te worden.
Bert Bakker
Euros geen centen. x100 dus.
Hans Bakker
Als we alle energie nu eens staken in de bestaande woningvoorraad, dan was er e.e.a. mogelijk, maar dit leidt nergens toe. De kwantitatieve groei van Nederland, in alle opzichten en zeker ook de bevolkingsgroei, daar gaat alle energie en geld in zitten. Niet alleen in die 900.000 woningen, maar ook in de infrastructuur die tot nu toe door de landelijke politiek is vergeten. We kunnen dit tempo zo niet volhouden en het is zeer onwenselijk en duur. Het CDA lijkt nu eindelijk een standpunt te hebben die de bevolkingsgroei aan banden wil leggen. Na decennia. Andere partijen, zoals de linkse wolk en Christenunie, zitten echter nog op de ideologische lijn. Jammer, het CDA beweegt de goede kant op, maar is zwaar afgestraft deze verkiezingen. Ten onrechte.
Advertentie