Advertentie
juridisch / Nieuws

Referendumwet naar Tweede Kamer

De Referendumwet is opgeknipt in twee delen. Hiermee hoopt de SP dat de twijfelaars in ieder geval met één van de twee instemmen.

ANP
31 mei 2022
Referendum
Shutterstock

Het opgeknipte initiatiefwetsvoorstel van de SP tot invoering van een correctief bindend referendum is dinsdag ingediend bij de Tweede Kamer. Het eerste voorstel gaat over de invoering van een correctief bindend referendum op landelijk niveau. Het tweede voorstel regelt de invoering ervan op decentraal niveau: gemeenten, provincies en waterschappen. Renske Leijten (SP) hoopt hiermee dat de huidige tegenstanders of twijfelaars met in ieder geval een van de twee wetsvoorstellen instemmen.

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Gemeentelijk niveau

Via een landelijk referendum kunnen Nederlanders zich uitspreken over een wet die al door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, maar nog niet is ingevoerd. Bij een referendum op bijvoorbeeld gemeentelijk niveau kunnen inwoners van een gemeente door de gemeenteraad genomen besluiten tegenhouden of juist bekrachtigen.

Splitsing

De Tweede Kamer stemt dinsdag over het voorstel tot splitsing. Als daar een tweederdemeerderheid mee instemt, wordt volgende week dinsdag over beide wetsvoorstellen gestemd. Voor het gehele wetsvoorstel tekende zich vorige week niet de benodigde tweederdemeerderheid af. VVD, CDA en SGP zijn tegen.

CDA

Voorstanders van een referendum hopen dat met deze noodgreep er toch een correctief bindend referendum komt. Mogelijk dat het CDA wel met de invoering van een referendum op decentraal niveau kan instemmen. Het CDA vindt dat Den Haag niet alles moet regelen voor gemeenten en provincies. De partij is daarnaast verdeeld over de wenselijkheid tot invoering van een referendum. In het Limburgse provinciale CDA-verkiezingsprogramma van 2018 is invoering ervan opgenomen. In ieder geval de SP en D66 hopen hiermee het CDA over de streep te trekken. D66 kwam vorige week met het idee tot opsplitsing. De SP wil een hoofdelijke stemming.

Grondwetswijziging

Voor beide voorstellen geldt dat er een tweederdemeerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer nodig is. Het betreft namelijk een grondwetswijziging in tweede lezing. In eerste lezing, voor de Kamerverkiezingen van vorig jaar, stemden Tweede en Eerste Kamer met een 'normale' meerderheid in met het voorstel. Het opsplitsen van een initiatiefwetsvoorstel komt bijna nooit voor. De laatste keer was in 2005, toen een voorstel voorlag tot invoering van gekozen burgemeesters. Dat sneuvelde in de Eerste Kamer. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie