Advertentie
juridisch / Nieuws

Vergunningplicht voor Zaanse glazenwassers

Met een vergunningplicht wil de burgemeester afpersing en andere malafide praktijken tegengaan.

19 januari 2024
Shutterstock glazenwasser
Shutterstock

Glazenwassers in de gemeente Zaanstad moeten vanaf 1 juli 2024 een vergunning hebben om hun werkzaamheden te mogen uitvoeren. Volgens burgemeester Jan Hamming houden criminele netwerken de sector ‘in een ijzeren greep’. Er mag straks door klanten ook niet meer contant worden afgerekend. Dat de gemeente voornemens was een vergunningplicht in te voeren werd al in 2019 bekend gemaakt.

Teamleider KIT S12

JS Consultancy
Teamleider KIT S12

Jurist Projectbesluiten

Provincie Utrecht
Jurist Projectbesluiten

Eerste gemeente

Dat het zo lang heeft geduurd voordat de vergunningplicht daadwerkelijk wordt ingevoerd heeft volgens een woordvoerder te maken met het feit dat het juridisch nogal wat voeten in aarde heeft. Zaanstad is voor zover bekend de eerste gemeente in Nederland die een vergunningsplicht voor deze doelgroep instelt. Volgens de gemeente was de realisatie van het vergunningsstelsel extra moeilijk omdat het gaat om een ambulant beroep dat dus niet maar op één locatie wordt uitgevoerd.

Tweeledig

De vergunningplicht is tweeledig. Glazenwassers die in Zaandam-Oost gevestigd zijn, dat zijn ongeveer 700 van de in totaal 1.100 glazenwassers gevestigd binnen de gemeentegrenzen, en elke glazenwasser die ergens in Zaanstad wil lappen hebben straks een vergunning nodig. Dat betekent ook dat glazenwassers uit Zaanstad-Oost die in een andere gemeente actief willen zijn dat niet mogen zonder vergunning.

Malafide praktijken

Volgens Zaanstad is het schokkend hoe sommige glazenwassers te werk gaan. ‘Afpersing, oplichting, geweld, uitbuiting, witwassen en ga zo maar door. Zeker in Zaandam-Oost, maar ook in de rest van Zaanstad en zelfs in heel Nederland, heeft dit impact op de leefbaarheid en veiligheid. Andere glazenwassers die zich gewoon netjes aan de regels houden zijn de dupe van deze malafide praktijken. Maar ook bewoners zien de gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, want het werkt door in woonoverlast, in het onderwijs en allerlei andere aspecten en voorzieningen.’  

Samenwerking nodig

‘Een vergunningplicht geeft ons meer mogelijkheden om te controleren, te handhaven en te voorkomen’, zegt de burgemeester. Hij benadrukt dat voor de handhaving van de vergunningplicht er een goede samenwerking nodig is met de Nederlandse Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en Politie. ‘En vergeet inwoners niet, tegen hen wil ik zeggen: Ga ook vooral niet in zee met glazenwassers als je het niet vertrouwt.’

Minister reageert

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) kijkt met veel interesse naar de vergunningsplicht die in Zaanstad een einde moet maken aan malafide praktijken bij glazenwassers. Zo meldt het ANP. 'Ik ga het zeker goed volgen, en heb contact met de burgemeester om te kijken: hoe helpt het er nou.' Intussen werkt het kabinet aan betere regels, blijft de arbeidsinspectie controleren én wijst de bewindsvrouw op de verantwoordelijkheid van de consument.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
En wat te denken van onze Ierse travellers en schoorsteen vegers als we toch aan het zwartepieten zijn :-)
Advertentie