Advertentie
juridisch / Nieuws

Permanente bewoning 60 vakantieparken

Het legaliseren van permanente bewoning moet een bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort.

ANP
29 juni 2023
Bord Welkom bij bungalowpark Hoge Hexel
Shutterstock

Ongeveer zestig vakantieparken zijn geschikt voor permanente bewoning. Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) komen vermoedelijk nog meer parken hiervoor in aanmerking, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

BMC
Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

JS Consultancy
Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

Ombouwen tot woonwijken

Het kabinet zet volgens hem in op een langjarige aanpak om problemen bij vakantieparken aan te pakken. Een deel van de parken in het land is namelijk niet meer rendabel. Het ombouwen tot woonwijken kan dan een oplossing voor deze parken zijn.

‘Op sommige parken verblijven mensen nu al permanent en wordt dit door gemeenten, vaak langdurig, gedoogd’, aldus het ministerie. ‘Het legaliseren van permanente bewoning levert een bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.’

Kwetsbare groepen

Verder wonen er kwetsbare groepen op vakantieparken, onder wie arbeidsmigranten. Zij raken buiten het zicht en krijgen niet de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben, aldus De Jonge. Hij wil de positie van de kwetsbare groepen verbeteren.

Een ander probleem dat het kabinet wil aanpakken is de (ondermijnende) criminaliteit die op een aantal parken plaatsvindt. Ze worden gebruikt om geld wit te wassen, drugs te maken of dienen als schuilplaats voor criminelen. Tenslotte moeten parken worden geholpen waar het niet goed mee gaat, maar die wel toekomst hebben.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Vakantieparken in Nederland lijken er met name te zijn voor andere activiteiten dan vakantie vieren. Geld verdienen aan verhuur voor arbeidsmigranten, bijvoorbeeld. En dan wil Hugo deze mensen helpen. MAAR als deze mensen meer zekerheden krijgen, dan zijn ze voor werkgevers niet meer interessant. De uitbuiting kan alleen plaatsvinden bij de gratie van bestaansonzekerheid. Nu zijn er in Nederland inmiddels zo’n 800.000 arbeidsmigranten. Die werken vaak bij distributiecentra, kassen en slachterijen. Tegen het minimumloon op basis van 40 uur en er is daar geen CAO of er zijn allerlei flex mogelijkheden. Geen pensioenregeling, ook. Dat doen ze niet voor hun lol. Iedere mogelijkheid om uit te wijken naar een ander leven, zullen deze mensen aangrijpen. Dat is een ongezonde situatie. Werk hoort duurzaam te zijn. Een groot deel van het werk dat nu in Nederland wordt uitgevoerd door die 800.000 arbeidsmigranten zal niet of veel minder aanwezig zijn in Nederland als de arbeidsvoorwaarden op een fatsoenlijk niveau komen. Dus als Hugo daar nu eens voor zorgt, dan kunnen onze vakantiewoningen behouden blijven voor het doel waar zij voor zijn gebouwd, namelijk vakantie vieren.
Hielco Wiersma
Permanente bewoning en gebruik door toeristen van recreatiewoningen kan leiden tot (zeer) ongewenste vermenging van de functies op recreatieparken. Het is o.m. de taak van Gemeenten, eigenaren en verenigingen van eigenaren om hier maatregelen tegen te nemen en de vingers aan de pols te houden. Tegen het volledig benutten van (verloederde) recreatieparken voor nieuwbouw is in beginsel natuurlijk geen bezwaar.
Advertentie