Advertentie
juridisch / Nieuws

Groningse overheden naar rechter voor gasbesluit

Regio Groningen stapt naar de Raad van State en vraagt voorlopige voorziening bij kortgedingrechter.

17 oktober 2023
Demissionair premier Rutte bracht eind september een bezoek aan het Groningse dorp Woltersum.
Demissionair premier Rutte bracht eind september een bezoek aan het Groningse dorp Woltersum.ANP

Het is voor de overheden in Groningen niet duidelijk wat het recente gasbesluit van de regering precies betekent. Daarom stappen zij naar de rechter om daar duidelijkheid over te krijgen.

De regering heeft weliswaar besloten de gaswinning uit het Groningenveld per 1 oktober jongstleden stop te zetten, maar laat ook ruimte om bij een erg koude winter de kraan weer open te zetten. Omdat er in dit zogeheten vaststellingsbesluit ‘onduidelijkheden en tegenstrijdigheden’ zitten, stappen de provincie, de Groningse gemeenten, de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's naar de Raad van State.

Senior jurist

Zorginstituut Nederland
Senior jurist

Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Koude periode

‘Zo is onduidelijk of alle productieclusters of een deel daarvan gestart moeten worden bij een koude periode’, schrijven ze. ‘Inwoners en zeker omwonenden van de clusters mogen duidelijkheid van de overheid verwachten.’ De regio had hier eerder al op aangedrongen, maar staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft daar volgens de overheden geen duidelijkheid over geboden.

Naast het beroep bij de Raad van State vraagt de regio ook een zogeheten voorlopige voorziening aan bij de kortgedingrechter. Dat moet voorkomen dat de onduidelijkheid de hele winter in stand blijft, aangezien een beroepsprocedure bij de Raad van State doorgaans veel tijd in beslag neemt.

De regio stuurt daarnaast een brief aan Vijlbrief waarin de eventuele gaswinning en punten als veiligheid, bodembeweging, versterking, schade en maatschappelijke ontwrichting onder de aandacht worden gebracht.

Onzekerheid Groningers

Kort na het regeringsbesluit van vorige maand om de gasputten pas op 1 oktober 2024 definitief te sluiten, kondigde de Groninger Bodem Beweging al aan in beroep te gaan. Voorzitter Coert Fossen vindt het uit veiligheidsoogpunt onverantwoord omdat hernieuwde winning het risico op aardbevingen weer doet stijgen. Ook de onzekerheid voor Groningers speelt een rol.

De Groningse ‘gasgedeputeerde’ Susan Top zei een kleine maand geleden dat de mogelijkheid het veld van de waakvlam te halen neerkomt op ‘toch weer een hele winter adem inhouden’. Volgens haar zou het voor veel onrust zorgen als er toch weer gas moet worden opgepompt.

De verwachting is dat ook Provinciale Staten zich achter de rechtsgang opstelt. Bijvoorbeeld Hendri Meendering, de fractievoorzitter van GroenLinks, steunt het besluit om in beroep te gaan. ‘Niet meer winnen betekent locaties definitief sluiten, geen half werk!’, twittert hij.

In een dinsdag verzonden brief vraagt het provinciebestuur aan de Provinciale Staten om voor 1 november te laten weten of ze de stap naar de Raad van State steunen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Wat willen deze Groningse instellingen nou? Dat heel Nederland (inclusief Groningen zelf) in de kou komt te zitten en/of plat komt te leggen bij een onverhoopte ramp met de gasvoorziening? Geef de Overheid nou even de tijd om goede alternatieven te realiseren. Dit lijkt in de gegeven omstandigheden meer op 'rechten' om het 'rechten'.
Advertentie