Advertentie
juridisch / Nieuws

Ophef om afvalcontroles in Waterland

Boa’s gaan in kliko’s van inwoners kijken of ze hun afval wel juist scheiden. Een inbreuk op de privacy, zegt een meerderheid van de raad.

26 juli 2023
Kliko ANP
ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

De Noord-Hollandse gemeente Waterland kondigde vorige week aan steekproefsgewijs de vuilnisbakken van inwoners te gaan controleren op het juist scheiden van afval. Een groot deel van de raad is nu teruggekomen van reces om het college duidelijk te maken dat dit direct moet stoppen. Volgens de gemeente zorgt het mengen van afvalstromen voor hogere kosten en zelfs direct gevaar voor medewerkers, maar dit weegt volgens de politiek niet op tegen de inbreuk op de privacy.

Adviseur verkeersveiligheid

de provincie Noord-Holland
Adviseur verkeersveiligheid

Communicatieadviseur Fiets

Provincie Utrecht
Communicatieadviseur Fiets

Kan beter

‘Dit kan stukken beter’, zo schreef de gemeente 17 juli jongstleden op haar eigen website. ‘Restafval in GFT, oud papier in plastic, glas en plastic in restafval. En batterijen, KCA, elektrische apparaten en stenen bij het gewone afval.’ Het is een frustratie van veel gemeenten en afvalverwerkers. Door middel van gedifferentieerde tarieven of bewustwordingscampagnes poogt de lokale overheid inwoners te stimuleren om hun afval juist te scheiden, maar dat gaat lang niet altijd goed.

Gevaarlijk

Wanneer het afval niet goed van elkaar wordt gescheiden heeft dit verschillende gevolgen. Waterland wijst erop dat dit zelfs kan betekenen dat hele vrachten recyclebaar afval worden afgekeurd, met als gevolg hogere verwerkingskosten, hogere CO2 uitstoot en verspilling van grondstoffen. Daarnaast vormt vervuiling met glas, batterijen, volle verfblikken en stenen een direct gevaar voor beladers en medewerkers bij de afvalcentrale.

Controleren

In een ultieme poging om de iets meer dan 17.000 bewoners van de gemeente te bewegen om beter hun best te doen gaan boa’s gedurende de zomer een aantal weken controles uitvoeren. Wanneer er sprake is van een grove overtreding kan de medewerker in overleg met de afvalverwerker ervoor kiezen de container niet te legen en een mededeling achter te laten op de kliko. Andere gemeenten als Tilburg, Beuningen en Heusden gingen Waterland hierin al voor.

Over soortgelijke controles in de gemeente Beuningen sprak de Autoriteit Persoonsgegevens zich eerder kritisch uit tegenover Omroep Gelderland. ‘Stel dat je een incontinentieprobleem hebt en net de luiers hebt weggegooid. Of een zwangerschapstest. Daar heeft de gemeente helemaal niets mee te maken', zei een woordvoerder toen. Die kritiek had vooral betrekking op het feit dat de gemeente daar eventuele overtredingen zou registeren. De gemeente kwam daar later op terug.

Ophef

Net als in Beuningen zorgt het besluit van de gemeente Waterland voor enige ophef. Drie politieke partijen, namelijk het CDA, de VVD en het lokale WaterlandNatuurlijk hebben in politieke vragen aan het college hun onvrede geuit. ‘In het kader van de privacy past het een overheid niet om te gaan snuffelen in het afval van haar burgers’, zo schrijven de drie partijen. De consequenties van het onjuist scheiden van afval, namelijk het niet ophalen van de container, vinden ze buitenproportioneel.

Buitenproportioneel

‘Als een restafval- of PMD-container niet geleegd wordt, kan het zijn dat de gebruiker vier weken moet wachten tot hij zijn afval opnieuw kan aanbieden. Er wordt al veel geklaagd over stank en ongedierte die het gevolg zijn van de lage leegfrequentie van de bakken, met name in de warmere maanden. Waarom is ervoor gekozen deze actie in de zomer uit te voeren?’ De drie partijen, die een meerderheid in de raad vormen, willen dat de gemeente direct stopt met de actie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie