Advertentie
financiën / Nieuws

Zwijndrecht stuurt factuur van miljoenen naar ‘Den Haag’

Zwijndrecht heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een factuur gestuurd van ruim drie miljoen euro. Het is een factuur voor ‘geleverde en nog te leveren diensten inzake de gedecentraliseerde taken Wmo en Jeugd 2020 en 2021.’

12 december 2020
geld-voor-nwsbrief.jpg

Zwijndrecht heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een factuur gestuurd van ruim drie miljoen euro. Of de minister dat bedrag maar wil overmaken onder vermelding van ‘Het rijk komt over de brug bij Zwijndrecht’.

Factuur

Het is een factuur voor ‘geleverde en nog te leveren diensten inzake de gedecentraliseerde taken Wmo en Jeugd 2020 en 2021’, zo schrijft het college in een begeleidende brief aan de minister. Zwijndrecht roept andere gemeenten op haar voorbeeld te volgen. Een krappe maand geleden stuurde Wijk bij Duurstede al een rekening van 3,4 miljoen euro naar Den Haag. Als vergoeding voor de taken die de gemeente van het rijk moet uitvoeren, maar voor ze te weinig geld krijgt. Naast jeugdzorg en de Wmo gaat het in Wijk bij Duursteden ook om wonen en duurzaamheid.

 

Structurele oplossing

Het besluit voor de brief met factuur heeft de Zwijndrechtse gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling vorige maand genomen. In tegenstelling tot vorig jaar – toen de gemeente bewust geen sluitende begroting indiende en daarom onder financieel toezicht kwam te staan – is dit jaar wel een sluitende begroting opgeleverd. Om de gaten te dichten, zijn de opbrengsten van de verkoop van Eneco-aandelen gebruikt. ‘Dit was onze laatste mogelijkheid zonder verder te snijden in basisvoorzieningen’, aldus het college in zijn brief aan Ollongren. Dat is echter geen structurele oplossing, stelt Zwijndrecht, en daarvan moet ‘Den Haag’ (nogmaals) worden doordrongen. Zwijndrecht heeft al diverse malen bij minister Ollongren aan de bel getrokken over de penibele financiële situatie van zowel Zwijndrecht als vele andere gemeenten.

 

Financiële veenbrand

‘Het rijk kan de coronacrisis te lijf met een goed gevulde portemonnee. Een portemonnee die ook gevuld is door opgaven bij gemeenten te leggen met minder financiële middelen. Nog voordat de weg naar herstel en groei is ingeslagen, woedt er al een financiële veenbrand bij gemeenten. Dat is onbegrijpelijk’, stelt wethouder Tycho Jansen (financiën, ChristenUnie-SGP). ‘Gemeenten krijgen meer en meer taken overgedragen. Dat kan niet zonder daaraan ook de middelen toe te voegen. Ook andere gemeenten voelen zich genoodzaakt op deze wijze voor hun belangen op te komen en stellen het rijk verantwoordelijk voor de oplopende tekorten in het sociaal domein.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Waarom wordt door gemeenten enkel gekeken naar Den Haag? Ik sluit niet uit dat kostenbesparing mogelijk is door de vakkennisspecialisaties in de zorg- en hulpverlening onder te brengen bij slechts enkele organisaties. Dit bespaart raden van bestuur, duurbetaald management, HR, huisvesting etc. Haalbaar?
H. Wiersma / gepens.
@Eric (Beleidsmedewerker). En op welke schaal moet dat dan plaatsvinden? Een te grote concentratie van zorginstellingen heeft ook nadelen (o.a. minder feeling met de werkvloer, te hoge salarissen voor management e.d.). Misschien is terug naar af (de basis) beter? Of wel minder marktwerking en meer publiek private samenwerking met meer algemene regels t.a.v. inhoud, bekostiging en salarissen in het 3D-domein?
Petra
Het vroegere 'Ziekenfonds' was nog niet zo'n gekke regeling......
M. Tijdgat / Beleid en gegevensbeheer
Dit is een ramp die er sinds 2014 zat aan te komen. Zaken overdragen zonder frictiebudget en dan maar gelijk zonder enige onderbouwing 40% van het budget afhalen is vragen om financiële rampen. Ongekend dat gemeenten en VNG daar mee akkoord zijn gegaan.
Bond / Adviseur
Goed idee, ik zal een rekening naar de gemeente sturen voor de gestegen OZB en afvalstoffenheffingen.
Advertentie