Uitgezonden ambtenaren kregen onterecht geld
Nederland heeft ten onrechte financiële vergoedingen gegeven aan ambtenaren die tijdelijk aan de slag gingen bij een internationale instelling, bijvoorbeeld bij de VN. Het Rijk maakte de afgelopen 6,5 jaar tegen de regels in voor minimaal een half miljoen euro over aan vergoedingen voor ambtenaren in het buitenland.
Regels geschonden
In een kwart van alle gevallen werden de regels voor financiële vergoedingen geschonden. Ruim 40 procent van de 184 betrokken ambtenaren kreeg ook ten onrechte pensioenbijdragen van in totaal 2,5 miljoen euro. Het gaat om pensioenpremies die achteraf terugbetaald hadden moeten worden.
Huurtoeslag Herfkens
Dat blijkt uit een onderzoek dat de Algemene Rekenkamer donderdag heeft gepubliceerd. De Rekenkamer heeft de vergoedingen van ambtenaren in het buitenland op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht na ophef over de huurtoeslag die oud-minister Eveline Herfkens jarenlang ontving toen ze in dienst was bij de VN. Herfkens maakt deel uit van de groep ambtenaren die nu is onderzocht.
Alsnog incasseren
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil de niet terugbetaalde pensioenpremies alsnog incasseren, zo heeft ze laten weten. Ook zullen alle ministeries volgens haar voortaan pas een onkostenvergoeding verstrekken als de internationale organisatie daarmee heeft ingestemd.
Zonder bezoldiging
Het Rijk kan ambtenaren uitzenden naar een internationale organisatie om op die manier namens Nederland een bijdrage te leveren aan het werk van die instellingen. De meeste ambtenaren gaan tijdelijk aan de slag bij de Europese Unie of de VN. De Algemene Rekenkamer keek in dit geval naar ambtenaren die daar op basis van buitengewoon verlof zonder bezoldiging werkten: zij worden dan niet door Nederland maar door de internationale organisatie betaald. De Rekenkamer komt in september met een vervolgonderzoek naar ambtenaren in het buitenland die wel op de Nederlandse loonlijst bleven staan.
Administratie deugt niet
Bij veel ministeries deugen de registratie van hun uitgezonden ambtenaren en de verstrekte vergoedingen niet. Daardoor was het moeilijk om uit de administraties op te maken hoeveel gedetacheerden er zijn geweest en of er onkostenvergoedingen zijn verstrekt. In bijna een kwart van de gevallen blijkt de brief met voorwaarden voor de uitzending te ontbreken of slechts door een van de twee partijen te zijn ondertekend.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.