Advertentie
financiën / Nieuws

Zo bespaar je 25 miljoen

Zuid-Holland heeft de afgelopen jaren 25 miljoen bespaard. Dat deed de provincie door zich te concentreren op de belangrijkste provinciale taken. Het scheelde 300 banen, waarvan de laatsten eind dit jaar zullen verdwijnen. Er zijn geen gedwongen ontslagen bij.

06 januari 2011

Taken vervielen
Het plan voor de bezuinigingen werd in 2006-2007 gevormd. Toen woedde er een grote discussie over het nut van de provinciale bestuurslaag. Zuid-Holland trok zich die kritiek aan. De provincie besloot zich te beperken tot haar kerntaken, met name op ruimtelijk-economisch gebied. De thema's sport en visserij vervielen. Ook schafte de provincie diverse subsidieregelingen gericht op gemeentelijke activiteiten af. ‘Dat waren thema’s waarvan we zeiden: het is wel zinvol, maar moet de provincie dat doen?’ zegt gedeputeerde Tonny van de Vondervoort.

Personeelsbeleid
Met het stopzetten van de taken kwam een hoop subsidiegeld vrij – en de bijbehorende banen. ‘We hebben een personeelsbeleid gevoerd waarin we zoveel mogelijk mensen proberen te herplaatsen’, zegt de gedeputeerde. ‘Of allerlei mensen hebben zelf de conclusie getrokken dat ze beter bij de gemeentelijke overheid passen.’

Provincie Nieuwe Stijl
Tijdens het veranderingsproces maakte de provincie gebruik van een e-learning programma, ‘Provincie Nieuwe Stijl’. Daarmee konden provincie-ambtenaren hun kennis over de belangrijkste dossiers vergroten; tegelijk werden ze naar een gedragsverandering begeleid.

Andere provincies
Zuid-Holland is de eerste provincie die gebruik maakt van het programma. Als grootste voordeel noemt van de Vondervoort dat ‘je mensen in je organisatie meeneemt in je proces.’ Ook andere provincies kunnen er baat bij hebben tijdens de toekomstige bezuinigingen, denkt zij.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Bij de gemeenten wordt wel bezuinigigd maar amper naar taken gekeken. Wethouders (passanten) die zichzelf belangrijker vinden dan hun ambtenaren, gaan veelal voor allerlei megalomane plannen. Dat daarbij de taken in het gedrang komen zal hun worst zijn. Den Haag bijvoorbeeld, zegt doodleuk 'meer met minder'. 1250 of meer ambtenaren eruit, maar de achterblijvers wel meer werk laten leveren en ondertussen vooral de plannetjes ter meerdere eer en glorie van de dames en heren wethouders tot uitvoering brengen. Vaak onder het mom van 'excellente dienstverlening aan de burger'. Volgens mij moet je daar gewoon wethouder lezen. Wat is deze bestuurslaag verziekt de afgelopen jaren...
Talenvijn / burger
Verstandig dat de provincie taken heeft laten vallen die daar niet thuis horen, daar wordt de overheid als geheel efficiënter van en komen er middelen vrij voor dingen waar de prinvcie wel over gaat. De provincie Zuid-Holland heeft haar kerntaken echter wel erg eng op ruimtelijk-economisch gebied gedefinieerd. De provincie heeft bij uitstek ook kerntaken in het landelijk gebied mbt natuur en landschap. Ik ken al iemand die is overgestapt naar een andere provincie omdat bij Zuid-Holland alleen de economie telt.
Johan / ambtenaar
Ik werk bij de provincie Zuid-Holland en in het stukje las ik een aantal storende fouten: Gedeputeerde Staten hebben inderdaad besloten om zich beperken tot de kerntaken, maar daar maakt infrastructuur nog steeds deel van uit (denk maar aan de provinciale (vaar)wegen). Het programma "Provincie Nieuwe Stijl" (PNS) is iets heel anders dan het genoemd e-learning programma. Dit laatste zit nog in een testfase (ik was zelf een van de "testers" van het programma en dat is nog niet binnen de organisatie "uitgerold", dus men heeft er nog geen gebruik van kunnen maken. Verder zullen er ongetwijfeld banen verdwenen zijn, maar het merendeel is en zal verdwijnen door het afstoten van taken én medewerkers naar de Regionale UItvoeringsdiensten (RUD's). Deze zullen uitvoerende taken op milieugebied voor de provincie gaan uitvoeren en de provincie betaalt hiervoor. Ik betwijfel of je dit laatste een besparing kan noemen.
huisman / gemeente
Laten ze de provincie maar helemaal afschaffen. Kun je alle werknemers begeleiden naar de gemeente. Dat is pas een besparing. als dit soort berichten het enige is wat een gedepteerde kan ophoesten is er weinig hoop voor provincies.
Henk / provincieambtenaar
Het is maar wat je onder besparen verstaat. Die 300 ambtenaren zijn voor het grootste deel van de provincie naar een nieuwe overheidsorganisatie gegaan. Per saldo blijft de belastingbetaler hetzelfde betalen. Pas als die minder hoeft te betalen mag er van een besparing worden gesproken.
Als deze ontwikkeling wordt doorgezet kan voor de sector water het uitvoerend werk naar de waterschappen overgaan en bij verkeer meer worden samengewerkt met RWS en de gemeenten. De provincie krijgt zo steeds minder bestaansrecht.
Agnes
‘Of allerlei mensen hebben zelf de conclusie getrokken dat ze beter bij de gemeentelijke overheid passen.’
Dat zal in deze tijd van gemeentelijke bezuinigingen en vacaturestops dus niet meer kunnen, daarin verschilt de situatie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het kan een goed voorbeeld zijn voor gemeentes. Maar inderdaad, het begeleiden van werk naar werk van ambtenaren zal een probleem worden.
Onmogelijk is het niet, zeker niet als je het bedrijfsleven, het midden- en kleinbedrijf en de zorgsector in zo'n traject betrekt. Het vraagt echter ook flinke investeringen vanwege vaststellingsovereenkomsten, outplacement en communicatie. De komende vergrijzingsgolf kan echter ook veel creativiteit vrij maken en dat wordt te vaak vergeten.

Advertentie