Zo bespaar je 25 miljoen
Zuid-Holland heeft de afgelopen jaren 25 miljoen bespaard. Dat deed de provincie door zich te concentreren op de belangrijkste provinciale taken. Het scheelde 300 banen, waarvan de laatsten eind dit jaar zullen verdwijnen. Er zijn geen gedwongen ontslagen bij.
Taken vervielen
Het plan voor de bezuinigingen werd in 2006-2007 gevormd. Toen woedde er een grote discussie over het nut van de provinciale bestuurslaag. Zuid-Holland trok zich die kritiek aan. De provincie besloot zich te beperken tot haar kerntaken, met name op ruimtelijk-economisch gebied. De thema's sport en visserij vervielen. Ook schafte de provincie diverse subsidieregelingen gericht op gemeentelijke activiteiten af. ‘Dat waren thema’s waarvan we zeiden: het is wel zinvol, maar moet de provincie dat doen?’ zegt gedeputeerde Tonny van de Vondervoort.
Personeelsbeleid
Met het stopzetten van de taken kwam een hoop subsidiegeld vrij – en de bijbehorende banen. ‘We hebben een personeelsbeleid gevoerd waarin we zoveel mogelijk mensen proberen te herplaatsen’, zegt de gedeputeerde. ‘Of allerlei mensen hebben zelf de conclusie getrokken dat ze beter bij de gemeentelijke overheid passen.’
Provincie Nieuwe Stijl
Tijdens het veranderingsproces maakte de provincie gebruik van een e-learning programma, ‘Provincie Nieuwe Stijl’. Daarmee konden provincie-ambtenaren hun kennis over de belangrijkste dossiers vergroten; tegelijk werden ze naar een gedragsverandering begeleid.
Andere provincies
Zuid-Holland is de eerste provincie die gebruik maakt van het programma. Als grootste voordeel noemt van de Vondervoort dat ‘je mensen in je organisatie meeneemt in je proces.’ Ook andere provincies kunnen er baat bij hebben tijdens de toekomstige bezuinigingen, denkt zij.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als deze ontwikkeling wordt doorgezet kan voor de sector water het uitvoerend werk naar de waterschappen overgaan en bij verkeer meer worden samengewerkt met RWS en de gemeenten. De provincie krijgt zo steeds minder bestaansrecht.
Dat zal in deze tijd van gemeentelijke bezuinigingen en vacaturestops dus niet meer kunnen, daarin verschilt de situatie.
Onmogelijk is het niet, zeker niet als je het bedrijfsleven, het midden- en kleinbedrijf en de zorgsector in zo'n traject betrekt. Het vraagt echter ook flinke investeringen vanwege vaststellingsovereenkomsten, outplacement en communicatie. De komende vergrijzingsgolf kan echter ook veel creativiteit vrij maken en dat wordt te vaak vergeten.