Advertentie
financiën / Column

Zakgeld

De crisis heeft ook in huize Verhagen hard toegeslagen. Als maatregel heb ik daarom opgelegd dat de kinderen elk jaar niet méér mogen uitgeven dan wat ze aan zakgeld krijgen.

20 januari 2012

Dat klinkt misschien onredelijk, maar de Europese Commissie legt diezelfde regel op aan de eurolanden in het aangescherpte verdrag van Maastricht, en het kabinet gaat diezelfde regel opleggen aan de gemeenten, provincies en waterschappen, dus kan dat onredelijk zijn? Grote uitgaven, zoals een rondweg of een nieuwe brandweerkazerne, hoe rendabel of nodig ook, worden zo onmogelijk. Waterschappen mogen geen nieuwe dijken meer aanleggen.

Dat komt te staan in de nieuwe Wet houdbare overheidsfinanciën, die volgend jaar moet ingaan. Alles op straffe van een forse boete uiteraard, wie een euro te veel uitgeeft kan een euro boete krijgen. En weet u wat zo leuk is? Als ik de kinderen een euro boete opleg, hoef ik zelf een euro minder uit te geven aan zakgeld, en kan hem dus aan andere dingen besteden. Bovendien kan ik zo gemakkelijker zeggen dat vader ook niet méér uitgeeft dan hij dat jaar verdient. Het Rijk zegt dat de gemeenten mogelijk die boete terugkrijgen als ze het volgende jaar geen tekorten hebben. Dat maak ik de kinderen ook wijs. Haha! Als ik de kinderen een boete opleg, houden ze zo weinig zakgeld over dat ze het volgende jaar niet anders kunnen dan weer méér uitgeven dan ze krijgen, en weer een boete krijgen. Die boetes zien ze nooit meer terug.

Dat betekent inderdaad dat de kinderen hun spaarpot niet meer kunnen uitgeven. Een iPod kopen kan dus niet meer, ook al hebben ze het bedrag al bij elkaar gespaard. Helaas, het is niet anders, het is crisis. Die regel gaat voor de gemeenten ook gelden. Niet alleen algemene reserves, maar ook bestemmingsreserves, financiële voorzieningen voor verwachte kosten, opbrengsten uit de verkoop van bouwgronden en winsten uit de verkoop van nutsbedrijven: allemaal verboden uit te geven.

Ouders moeten hun kinderen niet alleen leren dat ze geen schulden moeten maken, moderne ouders leren hun kinderen tegenwoordig ook dat ze niet moeten sparen. En als de kinderen hun spaarpot niet meer mogen uitgeven, is het dan onredelijk dat vader de spaarpot bewaart? Dan weet je tenminste zeker dat ze zich houden aan de nieuwe regel. En is het dan onredelijk dat geld zelf te gebruiken en er de hypotheek mee af te lossen? Anders staat dat spaargeld daar maar nutteloos te staan.

Ze mogen nog blij zijn dat we het zakgeld contant uitbetalen, maar ook dat gaat veranderen. Reuze handig, voor mij althans, dan sta ik minder rood en hoef ik minder rente te betalen. Het Rijk overweegt de gemeenten ook te verplichten hun banksaldi te parkeren bij het Rijk, weer onder dreiging van een boete. Zo komen we de crisis wel door!

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kitty
En door deze mentaliteit blijft de crisis nog wel even.



Ik geef toe dat mijn vader in 1983 zei dat je beter schulden kon hebben. Je hoeft door inflatie steeds minder terug te betalen en ook nog eens minder belasting te betalen. Reden om de hypotheek niet af te lossen. Maar nu zien we dat dit gedrag ons in de problemen kan brengen.

Mijn dochter zei vorige week dat ze, als ze zoveel schulden had als wij (de hypotheek), ze zoveel zou bezuinigen dat ze de lening zo snel mogelijk terug zou betalen. Ook niet goed.

Waarom gebruiken we, onze bestuurders niet uitgezonderd, niet een keer ons gezond verstand, in plaats van alles muurvast te leggen in strenge regels. Te weinig bezuinigen is niet goed, te veel nog minder.



ps wij hebben 3 kinderen en storten hun zakgeld op een bankrekening. De twee jongens geven gelijk alles uit als ze het binnenkrijgen. Onze dochter spaart netjes voor doelen. Zij krijgt ook het meeste voor elkaar.
Advertentie