WOZ-waarde knalt omhoog in Renswoude
In een achttal gemeenten blijft de stijging van de WOZ-waarde onder de 10 procent. In ruim 40 gemeenten is de stijging meer dan 20 procent.
De WOZ-waarde van woningen die veel mensen de komende weken van hun gemeente ontvangen, stijgt nog sterk. De gemiddelde stijging komt dit jaar uit op 17 procent. Dit is een landelijk gemiddelde. Deze marktontwikkeling blijkt uit een inventarisatie van de Waarderingskamer.
Peildatum
Hoewel de gemiddelde verkoopprijs van woningen de afgelopen maanden daalt, is die daling dit jaar niet terug te zien in de WOZ-waarden. Dat komt omdat voor de WOZ-waarde in 2023 gemeenten moeten kijken naar de marktontwikkeling in 2021 (de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022). De datum waarop werd gepeild, was rond 1 januari vorig jaar.
Regionale verschillen
De 17 procent stijging is een landelijk gemiddelde. Niet alleen per woning wijkt de waardestijging af van dat landelijk gemiddelde, ook zijn er regionale verschillen. Woningen stegen het meest in waarde in Renswoude (28,2 procent), Lelystad (27,3 procent), Rheden (26,3 procent), Veenendaal en Woudenberg (25 procent) en Zoetermeer (24,6 procent).
De vijf gemeenten waar zich de geringste stijging voordeed, zijn Dantumadiel (6,8 procent), Terneuzen (7,3 procent), Gorinchem (8 procent), Leidschendam-Voorburg (8,1 procent) en Oost-Gelre (9 procent).
Controle
Op dit moment zijn gemeenten bezig met de laatste controle van de WOZ-waarden. Dat betekent dat de WOZ-cijfers van veel gemeenten nog niet definitief zijn.
Huur
Gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruiken de WOZ-waarde voor het heffen van onder meer de onroerendzaakbelasting (ozb), watersysteemheffing gebouwd en het eigenwoningforfait. Ook voor huurders van woningen kan de WOZ-waarde van belang zijn, bijvoorbeeld voor het bepalen van de maximale huur op basis van het woningwaarderingsstelsel.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.